Leren rekenen met een game

01 april 2015
Speel jij weleens spelletjes op de computer? Net zoals jij, spelen honderden Soedanese kinderen nu ook games. Door de jarenlange oorlog in Soedan, kunnen twee miljoen kinderen niet naar school. In het project van War Child leren ze rekenen door middel van een spel op een tablet.

De Soedanese Ma’ab (7 jaar) zit samen met kinderen uit haar dorp in een simpel hutje. Ze zit op de grond, met haar koptelefoon op en op haar schoot een tablet. Met haar vingers laat Ma’ab razendsnel zien hoe het spel op haar tablet werkt: “Dus je schuift het grootste getal naar deze kant, en dan het kleinste getal naar de andere kant.” 

Een winkeltje openen

Ma’ab is één van de zeshonderd kinderen die meedeed aan het project van War Child. Soedanese kinderen die nooit eerder naar school konden, leren door dit project rekenen. Net zoals jij, houden zij ook van computerspelletjes. Ze leren tellen en rekenen door middel van een spelgame en openen bijvoorbeeld hun eigen winkeltje. Ook kinderen die niet kunnen lezen, kunnen meedoen. In video’s leggen Soedanese kinderen aan hen uit hoe het spel werkt. 

“De kleuren zijn supermooi”

Niet alleen de kinderen, maar ook de ouders zijn erg enthousiast over dit project. Yusouf, de vader van Ma’ab: “Als het kon, zou ik zelf ook graag meedoen aan dit project! Dan zou ik ook leren lezen en schrijven.” Abrar (6 jaar) vertelt: “Ik hou van leren. En van dit spel. Er zijn veel verschillende spelletjes. En de kleuren zijn supermooi."