Kinderrechten, wat zijn dat?

18 november 2013
Voor jou is het waarschijnlijk heel gewoon om naar school te gaan of naar de dokter te gaan als je ziek bent. En terecht, daar heb je ook recht op. Net als alle kinderen over de hele wereld. Voor oorlogskinderen is dit helaas niet de normaalste zaak.

Daar heb je recht op!
Alle kinderrechten staan in het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Dit zijn afspraken die landen samen hebben gemaakt over hoe ze met kinderen om moeten gaan.

Internationale Dag van de Rechten van het Kind
Ieder jaar vieren we op 20 november de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Op deze dag besteden we extra aandacht aan alle rechten die je als kind hebt. Zoals het recht om naar school te gaan en het recht om veilig op te groeien.

Kinderen zijn kwetsbaar. Zeker in oorlog. Daarom is het belangrijk dat alle landen iedere dag kinderen beschermen en hun rechten bewaken.

Kinderrechten wereldwijd
Bijna alle landen ter wereld hebben beloofd om zich aan de kinderrechten te houden. Maar helaas houdt niet elk land zich even goed aan deze afspraken. In landen waar het oorlog is, gaan veel kinderen niet naar school en is het niet veilig om buiten te spelen.

Kom in actie
Veel oorlogskinderen vluchten dan ook met hun familie, omdat het te gevaarlijk is om in hun eigen land te blijven. Zo ook de 12-jarige Ahmad en de 14-jarige Fyraz. Misschien heb je hun verhalen wel gezien in de tv-uitzendingen op Zapplive.

Laat zien dat je hen steunt. Dat kan via Twitter. Laat een tweet achter voor Syrische kinderen, zoals Ahmad en Fyraz. En kom in actie!