Kinderen samen op toneel voor vrede

19 augustus 2013
Laurent (13) uit Oost-Congo moest vaak vluchten voor geweld. Nu speelt hij toneel bij War Child en laat hij zien wat vrede voor hem betekent.

Laurent: “Het is een leuke rol. Ik speel een leerling die ruzie heeft met een leraar. Ik kan dingen zeggen die ik normaal niet zou durven, uit angst gestraft te worden.”

Je eigen toneelstuk opvoeren
In onze programma's in de Afrikaanse landen Zuid-Soedan en Congo werken kinderen aan een toneelstuk. In dat toneelstuk vertellen ze over de heftige dingen die ze meemaken. Maar ook over hun dromen, en wat ze het liefste willen: vrede. Ze weten zeker dat ze gehoord worden, want bij de opvoering van het toneelstuk zijn ook ouders en leraren aanwezig.
Na de opvoering praten de kinderen met het publiek. Samen bespreken ze de heftige dingen uit het toneelstuk en hoe ze deze kunnen veranderen. Zodat de kans op vrede groter wordt.

Blijf praten met elkaar
Laurent is blij dat hij zijn stem kan laten horen. “Het is belangrijk dat we blijven praten met elkaar, en dus ook naar elkaar luisteren. Dan kan er een oplossing komen. En kan de oorlog eindigen.” Laurent wil gezien worden. “Ik hoop dat mensen de kinderen blijven helpen. Vergeet ons niet.”

Jij kunt kinderen zoals Laurent ook helpen om weer vrolijk te zijn. Voer samen met je klas de War Child Schoolmusical op. En straal net als Laurent op toneel. Bestel de musical samen met je juf of meester.

Voor zijn veiligheid kreeg Laurent een andere naam.