Kinderen horen niet thuis in de oorlog, nooit!

22 mei 2013
Jetske van den Elsen is dit jaar tien jaar ambassadeur bij War Child geweest. Wat vond zij het allerleukste aan deze functie?

Het is bijzonder als kinderen het leven van andere kinderen willen verbeteren

"Ik vind ontzettend veel leuk aan mijn werk voor War Child; het bezoek aan de verschillende schoolklassen, die geld inzamelen en de Warchild musical.. Maar ook de “meet & greet” met kinderen die de Koninginnedagactie hebben gewonnen. Eigenlijk alle momenten waarop ik kinderen ontmoet die zich inzetten voor War Child en vertellen wat zij doen om het leven van andere kinderen te verbeteren. Dat is voor mij keer op keer bijzonder en mooi."

Marco Borsato mailde mij

Maar de vraag die nu natuurlijk op je lippen brandt, hoe is Jetske ambassadeur geworden? "In mijn geval werd ik uitgekozen. Ik kreeg een e-mail van Marco Borsato in mijn mailbox. Hij vroeg of ik op het kantoor van War Child wilde langskomen om eens met elkaar te praten. Toen ik daar aankwam was het een zonnige dag. We zaten buiten aan tafel en toen vertelde Marco Borsato dat ze bij verschillende scholen de vraag hadden gesteld, welke tv-presentatoren zij geschikt vonden voor de rol van kinderambassadeur. En, toen noemden ze mijn naam; wat een eer!"

Ik weet nu hoe kwetsbaar kinderen zijn

"Het is voor mij ook zeer waardevol om betrokken te zijn bij War Child. Het echte werk voeren War Child medewerkers natuurlijk uit in de verschillende landen. Een grote rol spelen de mensen op het kantoor in Amsterdam en de voorlichters in het land. Ik vind het fijn dat ik een heel klein beetje kan bijdragen aan een betere wereld voor kinderen. Nu ik zelf kinderen heb, weet ik nog beter hoe kwetsbaar zij zijn en hoe belangrijk veiligheid voor ze is".

Wij geloven in de kracht van kinderen

"Kinderen horen niet thuis in de oorlog. Nooit. Ze hebben het recht op te groeien in vrede. Zich op een gezonde manier te ontwikkelen, in een veilige omgeving. Kinderen die opgroeien tot evenwichtige volwassenen, zijn later beter in staat conflicten te voorkomen of op te lossen. War Child gelooft in de kracht van kinderen en jongeren, hoezeer ze ook zijn beschadigd door de oorlog. Kracht om de impact van hun ervaringen te overwinnen. Kracht om hun eigen toekomst en die van hun omgeving positief te beïnvloeden. Bij deze werkwijze sluit ik me graag aan!"