War Child op het IDFA

05 november 2015
Dit jaar slaan War Child en het IDFA de handen ineen. Om het verhaal van oorlogskinderen aan nog meer jongeren te vertellen. En ze te inspireren in actie te komen.

Het International Documentary Film Festival (IDFA) laat een ruime week veel verschillende documentaires zien. En in de ochtend hebben ze speciale schoolvoorstellingen. 

Kindsoldaat Kassim
Dit keer kozen ze de film Kassim the Dream. De film gaat over het leven van Kassim Ouma. Toen hij 6 jaar was, werd hij gedwongen kindsoldaat te zijn. Hij ontsnapte en werd wereldkampioen boksen. War Child helpt kinderen als Kassim. En is er na afloop van de film om vragen te beantwoorden. Over kindsoldaten, of het werk van War Child.

Speciale dag
Op 20 november, de Dag van de Rechten van het Kind, doen we iets extra speciaals. Dan gaat voormalig kindsoldaat Isaac Bullock, na afloop van de documentaire, in gesprek met 170 leerlingen van HAVO4 van het Calland Lyceum. Toen Isaac 11 jaar was, was hij een paar maanden kindsoldaat bij een gewapende groep. “Ze hebben ons echt ontzettend bang gemaakt. Er was geen keuze, je voerde gewoon bevelen uit, klaar”, vertelde Isaac. Uiteindelijk ontsnapte Isaac en vluchtte naar Nederland. Hij studeert nu Communicatiewetenschappen en is muzikant.

Op school
Terug in de klas kunnen leerlingen en docenten aan de slag met het lespakket van het IDFA. Daarin is een aparte War Child lesbrief te vinden. Over kindsoldaten. Ook leren de jongeren hoe ze zelf een actie op kunnen zetten vanuit hun eigen talenten. En zo oorlogskinderen kunnen helpen.