Hamza en Assil kunnen weer spelen

02 februari 2015
Hamza (10), zijn zusje Assil (6) en hun moeder Randa wonen in het noorden van Gaza in bezet Palestijns gebied. Afgelopen zomer moesten zij tijdelijk verhuizen naar hun tante omdat het niet veilig was in hun huis. Er was toen oorlog in Gaza met veel bombardementen.

“Ik was bang, we dachten dat er een bom op ons huis zou vallen ” herinnert Hamza zich.

Hamza en Assil kunnen nu terecht bij een opgeknapte speelplaats in Beith Lahya, een dorpje in het noorden van Gaza. Hier kunnen kinderen  spelen en leren ze hun nare ervaringen verwerken. Ze voelen zich er veilig, daarom noemen we het ook wel “Safe Spaces”.

Opnieuw leren spelen

Toen Hamza en Assil moesten vluchten, waren ze bang en in de war. In de speelplaats speelden en sportten ze veel met andere kinderen. Daardoor voelden ze zich weer blij. De moeder van Hamza en Assil vertelt: “Het is een nieuw leven voor de kinderen. Ze praten meer, vertellen me over de activiteiten en wat ze leuk vinden."

Dansen, zingen en spelen

Tamer is een van de jeugdleiders van het project. Jeugdleiders zijn jongeren die een speciale training krijgen van War Child. Ze leren om sport-, spel- en creatieve activiteiten te bedenken en uit te voeren voor de kinderen in hun wijken. Tamer: “De kinderen hebben deze activiteiten nodig, zeker na de oorlog. Ze moeten aan andere dingen kunnen denken dan oorlog en geweld. We doen spelletjes met ze als tekenen, dansen, zingen en spelen.”

Workshops van War Child

In de programma’s van War Child werken de kinderen aan zelfvertrouwen, leren ze omgaan met stress en verwerken ze hun ervaringen. Tamer: “In het begin waren de kinderen druk en agressief maar tijdens het programma veranderde dit. ”

Toekomstdromen

Hamza is gek op basketbal, een sport die niet erg bekend is in Gaza. Assil is vaak te vinden op de trampoline en glijbaan. Ze weten allebei precies wat ze willen worden als ze groot zijn. “Ik wil monteur worden,” vertelt Hamza glimlachend. Assil antwoordt verlegen: “Ik wil dokter worden zodat ik anderen kan helpen.”