Gabriela is ex-kindsoldate en vertelt

22 maart 2013
Gabriela is nu 25 jaar en is speciaal voor de jaarlijkse actieweek ‘538 voor War Child’ in Nederland om haar verhaal te vertellen. Gabriela was 11 jaar toen ze zich aansloot bij een groep vrijheidsstrijders in Colombia. Ze werd kind soldaat.

Ik werd mishandeld

“De relatie met mijn familie was slecht. Mijn tante en ik werden mishandeld. We hadden geen goede toekomst als we zouden blijven. We wilden daarom bij de gewapende strijders. Ik was 11 jaar, mijn tante 12. Omdat we eerder werden geweigerd omdat we te jong waren, logen we dat we 15 waren. We mochten bij de gewapende groep. Ik bleef er vier jaar lang”.

“Ieder kind heeft andere redenen om bij de gewapende strijders te gaan”, zegt Gabriela. Sommigen hebben problemen thuis, anderen denken dat het beter is dan werken op het platteland. Op het platteland is namelijk geen water, geen school en geen werk. Soms vinden kinderen dit aantrekkelijk en gaan ze vrijwillig, maar soms worden ze ook met geweld gedwongen zich aan te sluiten.

In de groep

De groep werd Gabriela’s nieuwe familie. “De regels waren streng. Als je niet luisterde werd je gedood. Gabriela kreeg les om de politieke situatie te begrijpen en werd getraind als soldaat. “Ik vocht mee en moest loopgraven maken. Ik heb mensen vermoord zien worden. Mijn tante is omgekomen tijdens een gevecht. Mijn familie heeft hier nog altijd last van.”

Een zware last

Na vier jaar werd Gabriela opgepakt door de politie. Ze kwam terecht bij het ICBF - Colombia Institute of Family Welfare - waar ze een programma volgde dat bedoeld was om kinderen te laten studeren en voor te bereiden op een leven in de ‘gewone’ maatschappij. Het was een moeilijke tijd voor Gabriela. Haar jeugd en haar ervaringen in de gewapende groep waren een zware last. Te zwaar voor haar jonge schouders. Op school moet je je kunnen concentreren, maar hoe doe je dat als je verleden nog dagelijks door je hoofd spookt? Gabriela heeft nooit kind kunnen zijn.

Ik koos voor mijn kindje

Als kinderen 18 worden, zijn ze klaar met het programma. "Toen ik klaar was met het ICBF programma, had ik verder niets. Daarom heb ik eraan gedacht terug te gaan naar de groep. Daar is structuur en werk. Het voelde alsof er geen andere mogelijkheid was. Maar, ik bleek zwanger te zijn en een kindje te krijgen. Ik koos voor mijn leven en dat van mijn kindje en terug gaan naar de groep zou niet goed voor ons zijn”. Gabriela kreeg na het speciale ICBF programma hulp van één van War Child’s partnerorganisaties. Ze speelde mee in een toneelstuk over kindsoldaten. Hier kon ze haar verhaal kwijt. Door te praten met andere ex-kindsoldaten en gevluchte kinderen leerde ze haar verleden een plek te geven. De partnerorganisatie leerde haar ook om voor haar zoontje te zorgen.

Nieuwe toekomst

Gabriela werkt nu als verpleegster in een ziekenhuis. "De steun van organisaties als War Child is ontzettend belangrijk. Kinderen krijgen weer zelfvertrouwen. Leren met hun verdriet om te gaan. Dankzij deze psychosociale hulp kunnen kinderen weer bouwen aan hun eigen toekomst. Samen met hun families en andere belangrijke volwassenen. War Child betrekt hen ook. Ik weet nu: kinderen horen niet in de oorlog".

538 voor War Child

Het verhaal Gabriela is er één van velen. Op dit moment zijn er honderdduizenden verlaten oorlogskinderen die er helemaal alleen voor staan. Gabriela is tijdens de jaarlijkse actieweek ‘538 voor War Child’ in Nederland om haar verhaal te delen. Net zoals ze eerder deed met Marco Borsato in 2009, toen hij een War Child project in Colombia bezocht. En tijdens haar ontmoeting met de 538 DJ’s Barry Paf en Frank Dane dit jaar tijdens hun reis naar Colombia ter voorbereiding op de actieweek ‘538 voor War Child’.

Gabriela wil Nederland wakker schudden met haar levensverhaal. Ze hoopt dat, mede dankzij de opbrengst van de actieweek, verlaten oorlogskinderen de hulp kunnen krijgen die zij ook heeft gekregen. Een kans op een betere toekomst.