Elkaar helpen

20 januari 2014
Groep 8 van basisschool De Horizon had op woensdag 15 januari wel een hele speciale les. Ze gingen filmpjes maken voor kinderen in Sri Lanka. Door deze filmpjes leren de kinderen in Sri Lanka op een spelende manier Engels.

Houd je ook van lekker kletsen met je klasgenootjes? Dat is makkelijk, omdat jullie dezelfde taal spreken. In sommige landen is dat wel anders. In Sri Lanka bijvoorbeeld. Daar spreken sommige inwoners Tamil en de anderen spreken Singalees. Dat is best wel verwarrend! Het is daarom belangrijk dat de mensen in Sri Lanka Engels leren praten. Zo kunnen ze toch met elkaar communiceren.

English Station
Ruben Blanke heeft daarom samen met War Child en Make Sense TV het project ‘English Station’ opgezet. Door filmpjes te laten zien (bijvoorbeeld zoals Sesamstraat) aan de bevolking van Sri Lanka leren ze op een leuke en spelende manier Engels. Nu kwam Ruben op het idee om kinderen in Nederland deze filmpjes te laten maken.

Basisschool De Horizon
Bijvoorbeeld op basisschool De Horizon in Amsterdam. Wij mochten een kijkje nemen! Groep acht was druk in de weer met tekenen en knutselen. Van die tekeningen en knutselwerkjes maakten ze heel veel foto’s achter elkaar en zo ontstond er een filmpje. Een animatie.

Extra speciaal
Liam uit groep 8 vertelt dat hij zelf ook altijd bezig is met filmpjes maken, maar dat dit toch wel een speciale opdracht is: “Nu is het extra leuk en speciaal omdat kinderen in Sri Lanka er iets van kunnen leren. Door ons! Wij leren ze met dit filmpje hoe ze hun familie kunnen voorstellen in het Engels”.

Anderen iets leren
Ook Lars is heel enthousiast. “Ik vind het echt ontzettend leuk om creatief bezig te zijn en ook om anderen iets te leren. En dan ook nog eens aan kinderen die heel ver weg wonen. Ik vind het heel bijzonder”