Alleen op de wereld

27 februari 2013
Verlaten oorlogskinderen staan er alleen voor en dat is niet altijd gemakkelijk voor ze. Neem nou Khalil (13) uit West-Afghanistan.

Zijn vader overlijdt als hij twee jaar oud is. Zijn moeder kort daarna, tijdens een bevalling. Zijn broers en zussen voeden hem op en trekken van stad naar stad op zoek naar een beter bestaan. Als zijn oudere broers en zussen allemaal een andere weg inslaan op zoek naar geluk, komt Khalil in een opvanghuis terecht. Hier, in de hoofdstad van Afghanistan, Kabul, voelt hij zich verlaten. Hij krijgt last van woede aanvallen, die waarschijnlijk het gevolg zijn van opgekropte angst en het gemis van zijn familie.

Hulp van een echte vriend

Khalil’s driftbuien zitten hem in de weg. Hij kan hierdoor niet naar een normale school, omdat hij speciale begeleiding nodig heeft om de woede te onderdrukken. Uiteindelijk helpt zijn vriendje hem en neemt hem mee naar een scoutingclub, die is verbonden aan War Child. Hier leert Khalil om van zijn woede af te komen. Zijn leraar steunt hem ook. Dit helpt. Khalil kan weer blij zijn en heeft weer zin in de toekomst.

Wil je helpen?

Khalil is niet de enige. Er zijn heel veel oorlogskinderen die zich zo voelen als Khalil. Wil jij deze kinderen helpen? Dat kan! Kun je goed schilderen of speel je een instrument – verdien er een zakcentje mee. Jongens en meisjes zoals Khalil kunnen met 12 euro al gered worden. Wil je het groter aanpakken, doe dan een oproep aan je klas. Meld het ook aan je juf of meester. Met een klassenactie maak je namelijk kans op fantastische prijzen. Bijvoorbeeld een bezoek aan de Annie de Musical of skiën of snowboarden bij SnowWorld.