Nicolas Iverson geeft liedje cadeau aan War Child

03 juni 2014
Nicolas Iverson - misschien ken je hem nog van Holland's Got Talent - heeft een nieuw nummer geschreven: 'Vrij zijn'. Nicolas gaf zijn liedje cadeau aan War Child.

Als klein jongetje maakte Nicolas zelf oorlog mee. In 1989 vluchtte hij met zijn familie uit zijn geboorteland Angola toen daar oorlog uitbrak. Gelukkig konden zij in Nederland komen wonen. Nicolas woont nu met zijn vrouw en kinderen in Amsterdam. En wij mochten hem wat vragen stellen.

Wat kun je je nog herinneren toen de oorlog uitbrak?
Ik kan mij goed herinneren dat ik niet wist wat er aan de hand was. Ik was met mijn broer in de tuin aan het spelen toen ik plotseling pistoolschoten hoorde. Kort daarna trok mijn vader mij het huis binnen. Ik voelde mij weggerukt van mijn vertrouwde omgeving en veilige thuis. Ik begreep niet wat er aan de hand was.

Hoe was het om in Nederland aan te komen?
Toen wij in Nederland aankwamen, waren mijn ouders getraumatiseerd. Mijn broers en ik waren gedesoriënteerd. Van de een op de andere dag waren wij in een totaal andere omgeving en in een andere cultuur. Ook het klimaatverschil was groot. Ik weet niet meer precies hoe ik mij voelde... maar ik weet wel dat ik blij was om mijn ouders en broers dicht bij mij te hebben.

Hoe hebben jouw ouders je door die moeilijke periode heen gesleept?
Mijn ouders hebben het verleden en hun verdriet in een doofpot gegooid en er niet meer over gesproken. Ze hebben ons voornamelijk bezig gehouden met het opbouwen van een nieuw leven in Nederland. Dat was volgens mij hun manier om ons erdoorheen te slepen.

Wat betekent muziek voor jou?
Muziek is een van de belangrijkste factoren in mijn leven. Het is een taal zonder woorden die iedereen kan verstaan. Muziek brengt mensen bij elkaar; het troost, het maakt blij en het kan je terug brengen naar momenten in het verleden. En muziek kan je zelfs gedachten geven over wat nog komen gaat. Toen ik ontdekte dat ik deze gave had, wilde ik niets anders dan daar volop gebruik van te maken.

Waarom een lied over 'Vrij zijn'?
Vrijheid betekent leven. Als je niet vrij bent kun je niet leven, dan ben je bezig met overleven. Dat ik nu in vrijheid leef, herinnert mij er dagelijks aan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Een kind kan niet zelf kiezen om in vrijheid geboren te worden. Om deze reden wil ik omkijken naar mijn naasten en hen een helpende hand toereiken.

Waar droom je van?
Mijn droom is om mijn eigen dromen waar te maken, om vervolgens anderen te inspireren om hun dromen waar te maken. Ik wil een goed, gezond en rustig leven leiden waarin mijn gezin niets te kort komt. Een leven waarin ik veel kan betekenen.