Jip bezoekt Afrikaanse jongeren in Oeganda

07 mei 2013
Jip Maathuis (16 jaar) is nog maar net terug van een bijzondere reis naar Afrika. Jip zet zich al 5 jaar in voor oorlogskinderen. Hiervoor heeft hij een chocoladeletteractie bedacht en van elke chocoladeletter die hij verkoopt, gaat één euro naar War Child. Deze actie is uitgegroeid tot een groot succes, want Jip heeft hiermee nu al duizenden oorlogskinderen gesteund. De actie is zo groot geworden dat Jip er nu zijn eigen bedrijf voor heeft opgericht.

In april was Jip in Oeganda om projecten van War Child te bezoeken. Hij maakte daar kennis met jongens en meisjes van zijn leeftijd. Jip bevond zich even in een voor hem nieuwe omgeving. Het was er totaal anders dan hij gewend is. De jongeren die hij ontmoette zijn bezig om in de toekomst een onderneming te starten. Er ontstond zo een stroom aan nieuwe ideeën voor Jip en zijn Oegandese leeftijdsgenoten, door ervaringen uit te wisselen.

Mooi, maar gevaarlijk

Elke dag voelen de jongens en meisjes die Jip ontmoette nog de effecten van het geweld in de noordelijke regio’s van Oeganda. Als vluchteling, ontvoerd kind of nabestaande van familieleden die zijn gedood. Meer dan de helft van de Oegandezen is onder de 18 jaar. Jongeren hebben slecht toegang tot onderwijs. Bescherming tegen misbruik en geweld ontbreekt. En de wegen zijn slecht.

Jip over zijn reis: “Maandag reden we van Entebbe naar Gulu in het noorden van het land waar War Child projecten heeft. Dit was een reis van ruim 600 kilometer. Het valt mij op dat de natuur erg mooi is, er is veel groen en vooral heel erg veel stof! Het verkeer is hier erg gevaarlijk. Buiten maar ook in de dorpen wordt erg hard gereden en dat terwijl er veel kinderen langs de kant van de weg lopen.”

Cool dat ze leren metselen

Tijdens zijn bezoek aan de projecten van War Child deed Jip zelf ook mee aan de activiteiten voor de jongeren. Hier wissel je kennis en ervaringen uit of je voetbalt met jongens en meisjes. Je maakt samen radio tijdens een wekelijks radioprogramma, opgezet door de jongeren. Jip vertelt: “Het onderwerp was ‘tienermoeders’, niet echt mijn onderwerp, maar wel erg interessant om over na te denken. In Oeganda worden veel meisjes op jonge leeftijd moeder. Terwijl ze juist naar school zouden moeten kunnen”. Jip: “We bezochten een onderdeel van het project Building Skills; Changing futures. Dit project zorgt ervoor dat jongeren een opleiding kunnen volgen of een vak kunnen leren, zoals kapper, metselaar, loodgieter of elektricien. Jip: “Ik vond het cool om te zien dat de jongeren ook echt leren metselen. Dat had ik niet verwacht. Ik dacht dat ze het vooral uit de boeken zouden leren”.

De Oegandese jeugd was verrast dat Jip op zijn 16e al zijn eigen bedrijf heeft. Als Jip dat kan, kunnen zij dat toch ook? Ook Jip was onder de indruk van de jongeren die hij daar heeft ontmoet. Jip gaat dan ook zeker door met zijn actie. Volgend jaar kun je zeker weten weer chocoladeletters voor War Child kopen!

Lees zelf meer in het reisdagboek van Jip: http://www.jipsgoededoelen.nl/