Ali deelt zijn oorlogservaringen

25 januari 2013
In het Jeugdjournaal zagen we al dat ook in Libanon de winter is aangebroken met kou en sneeuw. 200.000 Syrische vluchtelingen vonden hier onderdak, bijvoorbeeld in tenten. Er is een tekort aan warme kleding, dat is niet fijn. Gelukkig is het wel veiliger in dit buurland van Syrië. Dat was ooit anders, toen woedde er een burgeroorlog in Libanon.

Niet zomaar een toneelstuk

Ali komt uit Libanon en is 19 jaar. Hij doet mee aan het War Child programma ‘Performing for Peace’. Dit zijn toneelvoorstellingen om mensen meer te vertellen over de geschiedenis van Libanon. Ook biedt het programma Libanese jongeren de kans hun dromen en ervaringen met de oorlog te delen.

”We moeten aandacht geven aan wat er echt is gebeurd en praten over onderwerpen waar uit schaamte niet over wordt gesproken”, legt Ali uit. Hij vindt het heel belangrijk om de geschiedenis van zijn land te kennen. Niet iedereen verwerkt de oorlog hetzelfde. Het mannelijke hoofdpersonage van het toneelstuk, kiest er bijvoorbeeld voor de geschiedenis van Libanon te vergeten. Hij denkt dat het zinloos is om heftige herinneringen op te halen.

Ervaringen delen

Aan het eind van de voorstelling is er tijd om met elkaar te praten over de inhoud van het toneelstuk. Doordat niet iedereen in het publiek de oorlog op dezelfde manier heeft beleefd, zijn er verschillende meningen over het theaterstuk en over de vraag of geweld wel of nou juist niet de oplossing is. Ali zelf houdt hoop: “ik geloof dat  er nooit meer een burgeroorlog in Libanon zal komen”.

Veel kinderen kunnen moeilijk loskomen van wat ze hebben meegemaakt. Toneel kan daarbij helpen, want met zang, dans en acteren, kruipen ze in de rol van een ander en praten over de dingen waarmee ze worstelen. En ze leren over hun rechten.

War Child schoolmusical

Oorlog is een heftig, maar belangrijk thema om bij stil te staan. Speciaal voor kinderen ontwikkelde War Child een schoolmusical ‘Voor kids gaat de zon op”. Deze afscheidsmusical voor groep 8 van de basisschool is een echte avonturenmusical en ontzettend spannend. Net als Ali krijg je de kans om toneel te spelen en te zingen. Vraag nu jouw juf of meester de musical te bestellen via www.warchildschoolmusical.nl