25 jaar kinderrechten!

20 november 2014
Voor jou is het waarschijnlijk heel gewoon om lekker buiten te spelen of naar school te gaan. En terecht, daar heb je ook recht op! Net als alle kinderen op de wereld. Alle rechten van kinderen staan in het Kinderrechtenverdrag. Dat verdrag bestaat vandaag, op 20 november, 25 jaar.

25 jaar geleden gebeurde er iets heel bijzonders. Bijna alle landen ter wereld tekenden toen het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Dit verdrag gaat over alles waar kinderen mee te maken kunnen krijgen, vanaf de geboorte tot aan je 18e. Het zijn afspraken die landen samen hebben gemaakt over hoe ze met kinderen om moeten gaan.

Klein beetje feest

Door het verdrag hebben steeds meer mensen zich ingezet voor de rechten van kinderen. Er worden nu minder kinderen ernstig ziek. Ook kunnen er steeds meer jongens en meisjes naar school en hoeven ze niet meer te werken tot ’s avonds laat. Daarom is het vandaag een klein beetje feest.

Niet veilig

Helaas houdt niet elk land zich even goed aan deze afspraken. In landen waar het oorlog is, zoals in Syrië en DR Congo, gaan veel kinderen niet naar school en is het niet veilig om buiten te spelen. Veel oorlogskinderen vluchten ook met hun familie, omdat het te gevaarlijk is om in hun eigen land te blijven.

Gevlucht

Abdelfatah woonde in Syrië, totdat de oorlog uitbrak. Nu is hij met zijn hele familie gevlucht naar Libanon. Hij wil niets liever dan naar huis zegt hij, maar dan wel zonder dat hij ’s nachts bommen hoort vallen.

Rechten bewaken

De rechten van kinderen zoals Abdelfatah worden elke dag opnieuw geschonden. Kinderen zijn kwetsbaar. Zeker in oorlog. Daarom is het belangrijk dat alle landen iedere dag kinderen beschermen en hun rechten bewaken.

Kom in actie

Wil jij iets doen voor oorlogskinderen? Kom dan in actie. Je kunt bijvoorbeeld de auto’s in de straat wassen. Of een inzamelingsactie bedenken.