Een feestje voor vrijheid

Het is bijna 5 mei, Bevrijdingsdag. Dan vieren we het einde van de Tweede Wereldoorlog. 

Bevrijd
Dit jaar is het precies 69 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Tweede Wereldoorlog. Die vrijheid vieren we elk jaar. Want het is ongelooflijk fijn om in vrijheid te leven.

Je vindt het vast ook fijn om elke dag zelf naar school te kunnen fietsen. Om te mogen zeggen wat je denkt. Of om met je vrienden buiten te spelen. En dat dit ook kan, omdat het veilig is om over straat te lopen. Dit zijn slechts een paar voordelen van leven in vrijheid.

Oorlogen
Helaas kan niet iedereen op deze aardbol dat zeggen en voelen. Wereldwijd zijn er nog steeds landen betrokken bij een oorlog. Dat vind ik ongelooflijk erg. Want bij een oorlog zijn er altijd slachtoffers. Zoals de vele kinderen die gevlucht zijn voor het geweld in Syrië en Zuid-Soedan.

Vrijheid vieren
Is het dan niet gek dat wij na al die jaren nog steeds Bevrijdingsdag vieren? Nee, laten we vrijheid altijd vieren! Eigenlijk elke dag. Omdat we het geluk hebben dat we hier wonen.

Feesten en stilstaan
Dus maak van 5 mei een feestje. En sta dan ook even stil bij de kinderen die dit feest niet kunnen vieren.

Net zoals Jan en Ernst, twee mannen die de Tweede Wereldoorlog meemaakten. Oorlogskinderen van toen. Zij vertellen hun verhaal in de nieuwe campagne van War Child. Om aandacht te krijgen voor oorlogskinderen nu. Kinderen die op dit moment opgroeien met de gevolgen van geweld, zoals Fyraz en Maryam.

Groetjes,

Jetske

 

Terug naar Jetkse blogt 2014.