Het verhaal van Maryam

Maryam is 12 jaar oud, en met haar familie gevlucht uit Syrië. Nu woont ze in Libanon. Daar is het veilig. Maryam moest al haar spullen achterlaten. En ook haar vriendinnen. “Ik ben alles kwijtgeraakt en heb hier helemaal niks meer”, zegt ze.

Toen een bom hun huis kapot maakte, vluchtte Maryam naar Libanon. “Ik zag het gebeuren. Alles was kapot. Mijn huis, spullen, kleding en mijn stad.”

“Mijn vader is niet naar Libanon gevlucht, maar naar Turkije. We weten niet hoe het met hem gaat. Ik heb hem niet meer gezien sinds de oorlog begon. Ik houd van hem en ik mis hem.”

Niet naar school

Sinds Maryam in Libanon is, gaat ze niet naar school. Maryam weet niet goed wat ze overdag moet doen. Gelukkig gaat ze een paar keer per week naar War Child. Hier kan praten over wat ze heeft meegemaakt, nieuwe vriendinnen maken en krijgt ze les.

Weer kind zijn

Samen met de andere meiden speelt Maryam toneel. En praten ze over wat ze hebben meegemaakt. Door toneelstukjes op te voeren en erover te praten krijgen ze weer vertrouwen. En kan ze beter omgaan met haar nare herinneringen. 

“We helpen elkaar, spelen samen en gaan bij elkaar op bezoek.” zegt Maryam. Bij War Child kan Maryam weer kind zijn. Net zoals in Syrië. Voordat de oorlog begon.