Fatme moest drie dagen lang schuilen in de badkamer

Fatme is 13 jaar. Zij vluchtte met haar familie uit Syrië naar Libanon.

Schuilen in de badkamer
De laatste drie dagen dat ze in Syrië was, heeft ze in de badkamer gezeten. “De badkamer was de veiligste plek in ons huis. Ik zat daar met mijn broers. Als de bombardementen stopten, konden wij  naar de keuken rennen om snel wat eten te halen.  Vooral in de nacht zijn er heel veel raketten. Het is zo fijn om die geluiden niet meer te horen.”

Heimwee en nachtmerries
Inmiddels woont Fatme al anderhalf jaar in Libanon. Zij mist haar oude leven in Syrië. “Niks is hetzelfde, alles is anders hier. We wonen met z’n zessen in een klein kamertje.”
Fatme mist haar vrienden nog het meest. “Ik heb geen contact meer met hen. En ik weet ook niet waar ze zijn. “ Behalve heimwee heeft ze vaak last van nachtmerries.

School is te duur
Fatme helpt haar moeder elke dag met het huishouden. Ze poetst, kookt en helpt haar moeder met het verzorgen van haar drie broertjes. Maar het liefst wil zij naar school. Dat kan nu niet omdat het te duur is.  “Ik zou graag willen lezen en schrijven. En ik zou graag dokter willen worden. Zodat ik gevluchte kinderen, die ziek zijn geworden kan helpen. Maar ik moet naar school kunnen gaan om dokter te kunnen worden.”