Kareem mist Syrië elke dag

Kareem was elf toen hij uit Syrië vluchtte. “Ik kan niet vergeten wat voor erge dingen ik heb gezien in Syrië. De mensen die ik vermoord zag worden.” Hij woont nu in Libanon waar hij het War Child programma volgt. “Ik praat met mensen over wat ik meegemaakt heb en kan eindelijk weer vrienden maken.”

Samen met zijn moeder en vier zussen vluchtte Kareem uit Syrië. Bijna een miljoen mensen zijn het land al ontvlucht vanwege de oorlog. Elke dag komen daar honderden bij. Bijna de helft is kind. “De situatie was te gevaarlijk,” zegt Kareem. “Ik heb verschillende mensen vermoord zien worden. Ik wil dat de oorlog stopt. Oorlog is verkeerd. Ze zouden een oplossing moeten vinden waar beide partijen zich in kunnen vinden!”

Gemis
Kareem’s vriendin Reem is nog steeds in Syrië. Ze hebben drie keer met elkaar gepraat sinds hij gevlucht is. “Ik kreeg een zwarte armband van haar, die heb ik ieder dag om. Ik weet niet of we weer bij elkaar zullen komen als ik terug ga naar Syrië. Jammer genoeg kan niemand dat zeggen.” Hij vindt het lastig om ineens in een ander land te leven. “Ik mis Syrië nog elke dag”.

Veilige plek
Kareem gaat vaak naar War Child’s Safe Space in Libanon. Een veilige plek waar kinderen psychosociale hulp krijgen om hun ervaringen te verwerken, zelfvertrouwen op te bouwen en weer leren vrienden te maken. “In het begin was ik heel erg verlegen en ik voelde mij ongemakkelijk. Maar nu is het mijn tweede thuis.”

Nieuwe vrienden
Door middel van creatieve workshops leert Kareem alles wat hij heeft meegemaakt een plek te geven en over zijn ervaringen te praten. Een mooi voorbeeld zijn de toneelstukjes die Kareem en de andere kinderen bedenken en opvoeren. Dit maakt het makkelijker om een ervaring te bespreken.
Kareem is blij. “Ik heb hier vooral mijn houding in de groep verbeterd. Ik kan weer vrienden maken!”

Doe mee
Met een kleine bijdrage kan War Child Kareem en andere gevluchte Syrische kinderen een veilige plek bieden, waar ze hun traumatische ervaringen kunnen verwerken. Doneer nu. Samen halen we de oorlog uit een kind.