Joshua (12) hoorde de explosies vanuit het klaslokaal

Joshua* is op school als de oorlog losbarst. Vanuit het klaslokaal hoort hij explosies. Alle kinderen worden naar huis gestuurd. Als Joshua thuis aankomt, blijkt het compleet verlaten te zijn. Hij weet niet waar zijn vader en zussen zijn. Joshua is heel bezorgd. Samen met een groep jongens vlucht hij de stad uit. Een hartverscheurende tocht op zoek naar veiligheid in Oeganda.

Op de vlucht

Een week lang moeten de jongens lopen, door bossen en moerassen. Op een dag bereiken ze een huis. Ze horen stemmen en verbergen zich in de struiken. Ze zien hoe in het huis een moeder borstvoeding geeft aan haar baby. Omringd door rebellen smeekt ze of haar baby gespaard kan worden.

Gruweldaden

"De rebellen besproken de beste manier om haar te vermoorden," herinnert Joshua. "Ze zeiden dat je het mes in de achterkant van de nek moet zetten en dan naar voren bewegen." Met zijn handen laat hij zien wat hij bedoelt. “Zo hebben ze haar vermoord. De baby gooiden ze weg.” Joshua en de anderen kunnen niets doen om het te voorkomen. Zij vervolgen hun zware reis naar Oeganda. Als ze de rivier bereiken die de grens markeert, zien ze dat deze vol lijken is.

Oeganda

Joshua weet dat zijn tante ook in Oeganda is. Met niets meer dan haar telefoonnummer probeert hij samen met de Oegandese politie haar te traceren. Uiteindelijk slagen ze hierin. Joshua’s tante en zussen zijn veilig in Oeganda. In de Bidibidi-nederzetting wordt Joshua herenigd met zijn familie.

Dromen van thuis

Joshua vertelt over hoe hij zijn leven in Zuid-Soedan mist. “Vroeger hadden we thuis 28 geiten. Ik mis mijn vader. Hij heet John. 's Avonds droom ik van hem. Dat we samen spelen. En ik droom over school. Als er geen oorlog zou zijn, zou ik nog gewoon met mijn vriendjes kunnen spelen.

War Child

Sinds een tijdje doet Joshua mee aan projecten van War Child. Dit helpt hem om zijn nare ervaringen een plek te geven en weer vertrouwen op te bouwen in zichzelf en anderen. “Dankzij War Child ben ik niet meer zo alleen. War Child helpt me om niet teveel te denken aan wat er is gebeurd, en om te spelen met mijn nieuwe vrienden. Ik leer hier respect te hebben voor anderen en anderen te begrijpen.”

'JIJ&IK'

Shaker ontmoette Joshua tijdens zijn bezoek aan Oeganda voor 'Jij&Ik'.

Samen halen we de oorlog uit een kind. JIj&Ik. Word Friend