Van teruggetrokken jongen tot populaire radiohost bij War Child

Edwin uit Colombia leerde dankzij ons project 'Con Paz Aprendemos Más' (Met Vrede Leren Wij Meer) zijn angsten overwinnen. Nu is hij elke week te horen op de lokale radio.

In Colombia is goed onderwijs volgen voor veel kinderen verre van vanzelfsprekend. Dankzij War Child's project Con Paz Aprendemos Más krijgen kwetsbare Colombiaanse kinderen en jongeren zoals Edwin de kans om terug de schoolbanken in te gaan. Zo leren zij ontdekken waar hun passie ligt, en kunnen zij gaan bouwen aan hun toekomst - en die van hun gemeenschap.

Drugsbendes op de loer

Voor hij bij War Child terecht kwam was Edwin heel teruggetrokken en verlegen. Zijn moeder kon niet voor hem zorgen vanwege financiële problemen. Dit maakte Edwin kwetsbaar: hij liep het risico om in de handen van drugsbendes te vallen. Hier wist hij gelukkig zelf een stokje voor te steken door aan te kloppen bij War Child in Orito, Putumayo. Onze medewerkers in Colombia namen Edwin onder hun hoede.

Radioprogramma 'Cool Evenings'

Het internaat in Orito, Putumayo nam Edwin op als lid van de inheemse gemeenschap en zorgde ervoor dat hij weer naar school kon. Willington, School Coordinator bij War Child: "Edwin is gedurende zijn tijd in ons programma steeds meer uit zijn schulp gekropen." Edwin's leerkracht Wilson van War Child vertelt hoe dit is gegaan. "Edwin vertelde mij dat hij veel van muziek houdt, muziek die je in je hart en ziel raakt. Toen ben ik op zoek gegaan naar een manier voor Edwin om iets met deze passie te doen. Zo zijn we het radioprogramma 'Tardes Vacanas' (Cool Evenings) begonnen."

Dankzij 'Cool Evenings' leerde Edwin zijn angsten overwinnen en vond hij de motivatie om zijn leven weer op de rit te zetten. Edwin: "De impact van het programma is heel belangrijk geweest voor mij. Ik was vroeger heel verlegen, maar nu ga ik veel meer om mijn leeftijdsgenoten." 


Voorbeeld voor klasgenoten

Bij 'Cool Evenings' kan Edwin zijn muzikale passie delen met zijn klasgenoten en gemeenschap. Ook vertelt hij hen interessante verhalen en geeft hij luisteraars belangrijke nieuwsupdates. Segundo, Indigenous Caretaker bij War Child over Edwin: "Hij is gemotiveerd, heeft de moed en wil om met en voor de gemeenschap te werken."

Edwin's succesverhaal is een voorbeeld voor zijn (toekomstige) klasgenoten. Zijn leraren en verzorgers zijn trots op hem, een ook Edwin's moeder is heel blij dat hij bij War Child's programma 'Con Paz Aprendemos Más' terecht kan.

Vond je dit interessant? Lees dan:

- Alles over ons werk in Colombia
"Echte vrede in Colombia bereiken we zó"
"Ik wil deze kinderen beschermen tegen dingen die ik zelf heb meegemaakt"
- Verhalen van vijf jongeren uit Bogotá
Hoe kinderen in Colombia worden gebruikt als moordmachines

 

Tekst: Leoni Fohr & Jasec Moreno
Beeld: War Child Colombia

----------------------------------------

'Con Paz Aprendemos Más' wordt gefinancierd door de Canadese overheid die het consortium van Mercy Corps en War Child samen met haar nationale partners heeft ontwikkelt: Corporación Infancia & Desarrollo en Corporación Opción Legal. Dit consortium is actief in acht gemeenten in Chocó en zeven gemeenten van Putumayo.