Best Friends bezoeken projecten van War Child

Tijdens de tweede editie van Jij&Ik werden de koppels in de aanloop naar de tv-avond begeleid door drie Best Friends: Angela Groothuizen, Victor Reinier en Shaker (Nicholas Singer). De Best Friends coachden de koppels op het gebied van zang, performance en dans. Zo werden de duo's helemaal klaargestoomd voor de spannende live show!

Naast het coachen van de koppels brachten de Best Friends alledrie een bezoek aan het werk van War Child. Tijdens Jij&Ik is te zien hoe Shaker in een vluchtelingenkamp gevluchte Zuid-Soedanese kinderen in Oeganda ontmoet. Victor bezoekt een asielzoekerscentrum in Nederland waar War Child actief is. Angela gaat met haar dochter Lola naar Libanon om daar met eigen ogen te zien wat War Child doet voor oorlogskinderen. Het werd voor allen een reis om nooit te vergeten.

Angela en Lola in Libanon

Angela Groothuizen is zangeres, presentatrice en actrice. Voor War Child bracht ze samen met haar dochter Lola een bezoek aan vluchtelingenkamp Shatilla in Beiroet, Libanon. "Het was een week met veel zware verhalen. Tranen maar ook veel moed. Grimmig, grauw en explosief; toch zag ik iedereen het beste er van maken. Voor de oorlogkinderen uit Syrië is het extra zwaar want ze kunnen niet buiten spelen. Te gevaarlijk, te druk. War Child doet mooie dingen daar." 

Het was een wens van Angela om samen met haar dochter zo’n reis te maken. Juist omdat ze zich ook al voor War Child inzette toen haar dochter geboren werd. Het werd een bijzondere reis voor Angela en Lola, met een ontroerend moment wanneer Angela een liedje zingt voor Lulu, een meisje dat voor de oorlog uit Syrië is gevlucht. "Lola en ik weten altijd al dat we bofkontjes zijn met ons fijne leven in Amsterdam. Daarom kwamen de verhalen zo binnen." Lees hier meer over Angela's bijzondere reis.

Victor bezoekt AZC

Sinds maart 2016 is Victor, acteur en regisseur, verbonden aan War Child. De jarenlange acteerervaring van Victor komt War Child mooi van pas. Toneel is namelijk een van de creatieve methoden die wij dagelijks gebruiken. Dat doen we door kinderen die deelnemen aan onze projecten in de rol van een ander te laten kruipen. Zo kunnen ze gemakkelijker praten over onderwerpen waar ze mee worstelen. Ook in Nederlandse asielzoekercentra is War Child actief, met het gezamenlijke project 'TeamUp'.

Victor bezocht een van de AZC's waar War Child werkt. Hier ontmoette hij Malik. De 11-jarige Malik vluchtte met zijn ouders en drie broers uit Syrië. Na een lange reis kwamen ze in Nederland aan. Nu wonen ze in een asielzoekerscentrum in Alkmaar. Sinds kort doet Malik mee met de activiteiten van TeamUp. “Bij TeamUp kan ik weer spelen en nieuwe vrienden maken.”

Victor: "Ik ben zelf vader van drie kinderen, en ik krijg die continue stroom van vreselijke beelden van kinderen in oorlogsgebied maar niet uit mijn hoofd. Niets doen is geen optie. Ik wil War Child helpen te blijven groeien.” Meer over Victor's bezoek lees je hier

Shaker danst in Oeganda

De 31-jarige Nicholas ‘Shaker’ Singer werkte als choreograaf voor programma's als So You Think You Can Dance, The Ultimate Dance Battle en The Voice of Holland. Op zijn zesde vluchtte Shaker samen met zijn moeder uit Liberia naar Nederland vanwege de gewelddadige burgeroorlog die het land van 1989 tot 1997 teisterde.

Voor War Child reisde Shaker af naar Oeganda. Hier ontmoet hij de 12-jarige Joshua. Toen het geweld in Zuid-Soedan losbarstte moest Joshua zijn huis ontvluchtten. Na een traumatiserende reis kon hij eindelijk worden herenigd met zijn tante en zusjes. Tijdens hun ontmoeting krijgt Joshua het verschrikkelijke nieuws te horen dat zijn vader is overleden. Shaker helpt Joshua om dansend zijn verdriet een plekje te geven. Lees hier meer over Shaker's reis

Samen halen we de oorlog uit een kind. JIj&Ik. Word Friend 

DOE MEE MET DE TV-SHOW!

ALLES OVER JIJ&IK