Jetske’s kerst

De kerstvakantie zit er weer bijna op! 6 januari beginnen de scholen weer. Veel kinderen mochten helpen met het versieren van de kerstboom, die niet alleen licht maar ook wat gezelligheid in huis bracht. Nu het vuurwerk is afgestoken staat er een nieuw jaar voor de deur met allemaal nieuwe activiteiten.

Wij zijn benieuwd hoe Jetske van de BZT show haar kerstdagen heeft doorgebracht en of zij ook speciale wensen heeft voor 2013.

Op vakantie

Dit jaar ben ik sinds jaren met vakantie tijdens de kerstdagen. We gaan gezellig samen met mijn ouders, zus en haar kinderen. Op eerste kerstdag vieren we dan de verjaardag van mijn moeder. Zij is een echt kerstkind, maar dat is ook de reden dat we deze dag vrij bescheiden vieren. Op tweede kerstdag gaan we altijd eten met familie of onze vrienden.

Denk eens aan een ander

Mijn kerstboodschap voor iedereen is: “denk (eens) aan een ander en heb meer medeleven en begrip voor elkaar”. Want wat hebben wij het goed in Nederland. Tijdens de kerstdagen, maar ook op andere momenten sta ik hierbij stil. Als je regelmatig naar het Jeugdjournaal kijkt, raak je bewust van de situatie in andere landen. Neem nou Syrië, zo een prachtig land met zoveel vriendelijke, lieve mensen. Ik heb er een maand rondgereisd en het ligt nu zo overhoop. Er waren afgelopen jaar wel 7 miljoen kinderen op de vlucht voor het geweld daar. Al deze gevluchte kinderen zijn op plekken, waar ze niet willen zijn. De kinderen kunnen hopelijk na een paar jaar weer terugkeren naar huis. Maar ze hebben te veel meegemaakt om te vergeten. Hun leven is voorgoed veranderd.

Wat kun je doen om te helpen?

Tijdens de kerstperiode komen veel kinderen en scholen in Nederland spontaan in actie. Het is super inspirerend en hartverwarmend wat kinderen zelf bedenken en doen om geld in te zamelen voor hun leeftijdsgenoten in oorlogslanden. Als ik terugdenk aan de acties van 2012 dan is de chocoladeletteractie van Jip gigantisch. Ik vind het heel bijzonder dat hij zich zo inzet, maar elke actie is speciaal. Ook kleinere acties. Het gaat om het idee dat een kind zich inzet voor War Child. En zich daardoor inzet voor kinderen die het minder goed hebben en dat medeleven blijft bij mij altijd hangen. Ook in 2013 hopen we dat er weer veel acties worden bedacht door kinderen. Alle ideeën om geld in te zamelen voor kinderen in oorlogsgebieden zijn welkom. Ben je benieuwd welke acties er in 2012 zijn opgezet, bekijk het hier.