Jetske als brugsmurf

Ik weet nog dat ik erg zenuwachtig was voor mijn overstap naar de middelbare school. Van de grootte van de school was ik vooral erg onder de indruk. Er waren ongeveer duizend leerlingen. En al die lokalen… Zou ik de weg nog wel weten, waar moest ik gaan staan in de pauze en met wie kon ik dan praten?

Ik vond het heel spannend, maar ook heel stoer. Ineens zat ik niet meer op de basisschool. De eerste dagen ging ik nog wel langs op mijn basisschool om te vertellen aan mijn oude meester hoe het was op die grote nieuwe school.

De witte boekentas

Waar ik me ook heel erg druk om maakte, was welke schooltas ik zou kiezen. Toen was het nog verplicht om een leren boekentas te kopen zodat je boeken mooi bleven. Maar die dingen waren foeilelijk! Gelukkig waren er net dat jaar ook gekleurde boekentassen in de winkel. Ik weet het nog precies: ze waren er in wit, roze en blauw. Ik koos voor wit.

Hoe houd ik hem vast?

Eenmaal thuis voelde ik me toch een beetje opgelaten, want wat nou als ik de enige was met zo'n witte schooltas? Dan zou iedereen naar me kijken. Voor de spiegel oefende ik hoe ik hem zou vast houden. Gewoon aan het hengsel of onder mijn arm. Of - bijna onmogelijk - op je schouder. Meer voor jongens was dat.

Knappe jongens

En over jongens gesproken… Wat ik me nog herinner is dat er heel veel leuke en knappe jongens op school zaten. Wat wil je met duizend leerlingen? Over die jongen kon ik lekker dagdromen tijden de saaie lessen ;)

Toch maar een rugzak

Hoe dan ook: ik heb het overleefd, die eerste dagen op school. Die witte boekentas heb ik geloof ik maar twee weken mee gehad. Daarna toch maar gewoon een rugzak ;)

Als jij ook dit jaar bent begonnen op de middelbare school: heel veel succes en maak er een mooie tijd van!

Groetjes, Jetske