Ex-kindsoldaat Jacky zet zich in voor oorlogskinderen

Op 10 oktober 1996, ontvoerden de Oegandese rebellen Jacky om te vechten als kindsoldaat. Dankzij een heldhaftig offer overleefde ze haar ontvoering, maar haar nachtmerries bleven. Jarenlang zette Jacky zich in voor War Child, om oorlogskinderen te helpen hun ervaringen te verwerken. Twintig jaar na haar ontvoering presenteert Jacky de resultaten van haar onderzoek naar ontvoerde kindsoldaten aan de Europese Unie in Brussel.

Tijdens de verwoestende oorlog in Oeganda, studeerde Jacky aan een kostschool in Noord-Oeganda. Zij wist op dat moment niets af van de rebellen van het Lord’s Resistance Army (LRA). De rebellen daarentegen, wisten de meisjes op de kostschool wel te vinden. Op een nacht ontvoerde de LRA 139 van hen. “Ze braken de deur naar onze slaapkamer open,” herinnert Jacky zich.

Heldhaftig offer

Eén van de nonnen van de kostschool riep de rebellen op om de meisjes vrij te laten. Tot ieders verbazing liet de LRA inderdaad 109 meisjes vrij. Dertig van hen namen zij alsnog mee. Een van die meisjes was Jacky. Ze was ziek en niet in staat om lange afstanden te lopen. “Toen stond een van de meisjes, ik kan het me nog steeds herinneren, haar naam was Judy, op en zei: ‘Als jullie lang gaan lopen, laat mij dan gaan in haar plaats. Laat haar gaan.’ ” Judy nam Jacky’s plaats in, en heeft dit niet kunnen navertellen.

Jackie voor War Child

Een paar jaar na Jacky’s vrijlating, begon ze haar werk voor War Child in het noorden van Oeganda. Daar heeft zij zes jaar lang creatieve, psychosociale activiteiten met kinderen geleid. “Het werk van War Child is geweldig,” aldus Jacky. “Het helpt hen zo ontzettend veel. (...) Kinderen leren zich open te stellen, ze krijgen nieuwe vrienden. Ze delen. En ze leren nieuwe dingen.”

Onderzoek

Zelf hield Jacky nachtmerries over aan haar gevangenschap. Ze is inmiddels getrouwd met een Nederlander, heeft drie kinderen en oogst internationale erkenning voor het onderzoek dat ze samen met de London School of Economics en met de Universiteit Gent uitvoerde. Hiervoor heeft zij vijf jaar lang onderzoek gedaan naar ontvoerde kinderen in Oeganda. Ze sprak met bijna 500 voormalige kindsoldaten en hun families.

Eenheid is nodig

Ondanks alles dat Jacky heeft meegemaakt, gelooft ze in een vreedzame toekomst voor Oeganda. “Ik sta elke ochtend op en zeg: op een dag kunnen we rondrennen zonder geweerschoten. Zonder het geluid van mensen die vermoord worden, zonder het zien van huilende mensen. Hiervoor is eenheid nodig.”

Naar schatting zijn er 60.000 Oegandese kinderen in de loop der jaren meegenomen door het LRA. De rebellenorganisatie is inmiddels verjaagd uit Oeganda, maar het is nog steeds onrustig in het nabijgelegen Zuid-Soedan, Burundi en Congo. Duizenden vluchtelingen uit deze landen worden in Oeganda opgevangen. Het werk van War Child in Oeganda is nu voornamelijk gericht op het helpen van deze vluchtelingen.

Lees meer over het werk van War Child in Oeganda