"Ieder kind heeft recht op geluk en moet kunnen leven zonder angst"

Nelleke van Haperen uit Breda werkt bij een ministerie in Den Haag en heeft een eigen Shiatsu praktijk. Sinds 1,5 jaar is ze voorlichter bij War Child. “Zolang er ergens oorlog is de wereld, is er werk aan de winkel om de kinderen daar te helpen.”

Nelleke woonde met haar man en twee zoons vijf jaar in Oeganda en twee jaar in Ghana. “Ghana was en is een vredelievend land maar Oeganda was destijds zwaar getroffen door de burgeroorlogen.” Het was voor haar moeilijk om te zien hoeveel kinderen slachtoffer van de oorlog werden. “Als je zelf kinderen hebt, besef je hoe belangrijk een stabiele thuissituatie is. Ik zag wat voor impact oorlog kan hebben op een kinderleven. Vreselijk, want elk kind heeft recht op geluk en moet kunnen leven zonder angst.”

Koudwatervrees
Terug in Nederland ging Nelleke zich oriënteren op vrijwilligerswerk. “De keuze was niet moeilijk. War Child wil immers kinderen met oorlogstrauma’s helpen.” Door haar achtergrond in het onderwijs had ze het meeste interesse in voorlichtingen geven op basisscholen. “Het was even wennen om met jonge kinderen bezig te zijn, in plaats van pubers, maar door maar gewoon in het diepe te springen was ik al snel van mijn koudwatervrees af.”

Positieve reacties
“Inmiddels heb ik voorlichting gegeven op basisscholen, een organisatie die zich bezighoudt met gezondheid van vrouwen en kinderen, een kinderboerderij waar een actie was gehouden en bij het oorlogsmuseum in Arnhem.” De reacties zijn altijd positief. “Het is vooral leuk om te merken dat kinderen zelf acties beginnen en zijn gaan nadenken over wat ze kunnen doen om geld op te halen voor War Child.”

Ook voorlichter worden?
Stuur dan een e-mail naar voorlichting@warchild.nl voor meer informatie of om je direct aan te melden.