Yeison droomt van een toekomst als advocaat

Yeison is 19 jaar, woont in de stad Bolivar en zet zich in voor de rechten van de jongeren in zijn gemeenschap. Door zijn baan komt hij dagelijks in aanraking met geweld. Yeison: “Maffia’s en bendes zijn helemaal niet blij dat er mensen zijn zoals ik, die opkomen voor de jongeren. Daarom word ik veel bedreigd”.

Ronselen van jongeren

Opgroeien in de wijk Bolivar is voor jongeren als Yeison erg gevaarlijk. Door het gebrek aan toekomstperspectieven kiezen velen het criminele pad. Ze gaan stelen en verlaten hun school. Ook worden sommige jongeren tussen de 14-17 jaar geronseld om voor de bendes te werken. “Eerst maken de criminelen de jongeren verslaafd aan drugs. Daarna moeten ze voor hen stelen en moorden om zo aan hun dosis drugs te komen”.

Vroeger is Yeison zelf ook vaak door de maffia benaderd. “Ze zeiden dan tegen me: ‘Het werk is heel simpel en je verdient er veel geld mee’. Gelukkig heeft mijn familie mij altijd gewaarschuwd voor de gevaren van drugs en criminaliteit. Dus ik ben nooit op het aanbod ingegaan. Veel vrienden van mij helaas wel. Zij hebben de drugs wel aangenomen en zijn in de criminele wereld blijven hangen. Sommigen raakten ook zwanger en omdat ze geen geld hadden om hun baby te onderhouden, gingen ze stelen”.

Mooie toekomstplannen

Yeison heeft mooie plannen voor zijn toekomst. “Dit E-hub project opent de deuren naar een studie of een baan. Zo leren wij hoe we moeten solliciteren en hoe we een studie moeten kiezen die past bij onze dromen”. Yeison’s droom? Een mooie toekomst als advocaat. “Ik droom van kleins af aan al dat ik advocaat wil worden. Zo een die zich inzet voor de gemeenschap”.

Lees hier meer over Urban Violence

Vind je dit interessant? Lees hier de andere verhalen

 

Foto: Iván Valencia 

Tekst: Dorinde van Eck