Het verhaal van Sanaa

Sanaa (12) woont met haar ouders, drie zussen en twee broers in haar oma’s huis in een van de acht Palestijnse vluchtelingenkampen in Gaza. Veel hebben ze niet om handen. Sanaa zat veel thuis. Totdat haar vader hoorde over het Jeugdhelden project.

"Mijn ouders zijn allebei werkloos", legt Sanaa uit.“Mijn familie is afhankelijk van de vluchtelingenhulp die wordt aangeboden door UNRWA.” De UNRWA is de organisatie van de VN die hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen.

Een geweldige kans
Voordat Sanaa kennis maakte met het project Jeugdhelden, bracht ze veel tijd thuis door. 'Tom en Jerry cartoons kijken op televisie of verhalen lezen over Barbie,” zegt Sanaa. Toen haar vader over het project Jeugdhelden hoorde via een lokale organisatie, leek hem dit een geweldige kans voor zijn dochter. 

Toen Sanaa voor het eerst meedeed aan de activiteiten, was ze erg verlegen en praatte ze met niemand tijdens de eerste sessie. Jeugdcoach van Sanaa’s groep: “Nadat ik haar aanmoedigde om mee te doen in een van de oefeningen van I DEAL waar kinderen zichzelf moeten voorstellen, begon ze zich meer op haar gemak te voelen.”

In het begin nog verlegen, inmiddels doet Sanaa actief mee aan het project. Ze vindt de activiteiten erg leuk. Sanaa: “De begeleider geeft mij de kans om mijn mening te uiten en ik heb nieuwe vrienden gemaakt.” 

Meer over Jeugdhelden
In het project 'Jeugdhelden' zorgen War Child en Right To Play dat ook kinderen in bezet Palestijns gebied veilig kunnen spelen. Door speelplaatsen op te knappen, lokale jeugdcoaches op te leiden en activiteiten te organiseren met sport, spel en psychosociale activiteiten. Zo krijgen deze kinderen de tijd en ruimte voor ontspanning, maken ze vriendjes en kunnen ze gewoon weer even kind zijn. Het project is mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode LoterijMeer over het project 

Trek een gekke bek
Om jou te laten ervaren wat we doen om kinderen weer veilig te laten spelen en hun ervaringen te verwerken, loopt de campagne 'Gekke bekken trekken'. Heb jij al gekke bekken getrokken? Ga snel naar www.bekkentrekken.nl en ontdek hoe jouw gekke bek kan helpen.