"Op mijn twaalfde liep ik met een geweer rond, nu wil ik schooldirecteur worden"

Papy raakte als kind verzeild in het conflict in Oost-Congo. Nu is hij één van de deelnemers aan het onderwijsprogramma van War Child. Het verhaal van Papy die zijn weg terug vond naar school.

In Oost-Congo is geweld aan de orde van de dag. Daar weet Papy (15) alles van. In 2011 kwam hij bij een gewapende groep terecht. Hij was toen nog geen 12 jaar oud. Vijf jaar daarvoor overleed zijn vader. Een verdwaalde kogel werd hem fataal.

"Na de dood van mijn vader vond ik het steeds moeilijker om me te concentreren op mijn schoolwerk." Uiteindelijk stopte Papy helemaal met school, omdat zijn familie het niet meer kon betalen.

Iedere dag hing Papy maar wat rond in het dorp, samen met zijn leeftijdsgenoten. Een paar van hen waren lid van een gewapende groep. "Ik sloot me op een gegeven moment bij hen aan, en vocht mee. Net als de anderen nam ik drugs om met de situatie om te kunnen gaan, vooral op patrouille."


Het onderwijsprogramma van War Child in Oost-Congo. Uit privacy-overwegingen wordt Papy hier niet afgebeeld.

Terug naar school

Begin vorig jaar besloot Papy dat hij weer naar school wilde gaan. Hij vroeg zijn commandant om hem te laten gaan. Verrassend genoeg ging de commandant akkoord. Papy verliet de gewapende groep en kwam terecht bij de Safe Space van War Child in Oost-Congo. Hier leerde hij omgaan met zijn ervaringen en emoties, en maakte hij een nieuwe start op school.

Studeren vindt hij nog steeds moeilijk, maar toch gaat hij verder. Hij werkt bij lokale boeren voor zijn schoolgeld. Het is hard werken, en Papy is er niet dol op, maar hij is vastbesloten om door te gaan tot hij zijn doel heeft bereikt. Papy’s kijk op de toekomst is veranderd. "Op een dag wil ik schooldirecteur zijn, en zorgen dat kinderen die opgroeien in armoede, zoals in mijn dorp, toch goed onderwijs krijgen."

Het onderwijsproject van War Child in Oost-Congo wordt mede gefinancierd door het Children of Peace fonds van de Europese Unie. 

Meer over het werk van War Child in DR Congo