Het schokkende verhaal van Christian

Ineens kon Christian niet meer naar zijn huis in Buenaventura. De paramilitairen wilden hem rekruteren, maar dat liet hij niet toe. Christian: “Ik ging voor acht dagen op tournee met mijn band in de buurt van Bogota. Toen ik terug naar huis wilde, werd mij verteld dat ik niet naar huis kon komen. Een halfuur nadat ik vertrokken was, kwamen er mensen naar mijn huis om mij te vermoorden. Zo kwam ik aan in mijn huidige woonplaats Usme. Zonder kleren, zonder huis, zonder geld”.

 

Achtervolgd door geweld 

Inmiddels woont Christian 4 jaar in Usme. Maar ook in deze stad – waar misbruik van vrouwen, drugs, prostitutie en ronselen dagelijks plaatsvindt – wordt hij veel bedreigd met geweld. Hij werkt als gemeenschapsleider en zet zich in voor mensenrechten. “Sinds ik ben begonnen met dit werk, ontvang ik bedreigingen, nare telefoontjes en pogingen tot omkoping. Toen de bendes merkte dat dit niet bij mij werkte, werd er een aanslag op mij gepleegd. Gelukkig vloog de kogel net langs mij heen en ben ik niet gewond geraakt. Maar sommige collega’s met wie ik nauw samenwerkte, zijn wel vermoord. Ik heb aangifte gedaan, maar er is helemaal niets mee gedaan”.

"Sindsdien slaap ik niet meer"

Het geweld tegen Christian en andere mensenrechtenverdedigers blijft aanhouden. Christian heeft zelfs het gevoel dat het geweld sinds het vredesakkoord met de FARC in 2016 ondertekend is, juist is toegenomen. “Laatst werd mij verteld dat ik word gezocht door gewapende groepen. Sindsdien slaap ik niet meer. Ik maak me grote zorgen. Ik ben bang dat ik elk moment neergeschoten kan worden. Ik leef daarom in enorme onzekerheid”.

Van onzekerheid naar hoop 

Onzekerheid is voelbaar in de hele stad, ook onder jongeren. Hun toekomst is onzeker. Dit komt volgens Christian door het grote gebrek aan kansen voor jongeren. Christian: “En daar komt nog eens bij dat ouders vaak dag en nacht moeten werken om de kost te verdienen. Kinderen blijven alleen thuis en worden aan hun lot overgelaten. Ze gaan de straten op en daar raken ze verzeild in de criminaliteit. Deze jongeren worden geronseld door bendes en de minderjarige meisjes gaan werken als prostituees voor de bendeleden in ruil voor voedsel. Dit zijn problemen die erg heftig zijn. En moeilijk op te lossen. Maar het begin is er. Projecten als BiciClub geven jongeren een kans. Jongeren worden bewust gemaakt van de gevaarlijke gevolgen van criminaliteit. En ze worden beziggehouden het leren van vaardigheden dat nuttig is voor hun toekomst”.

Lees hier meer over Urban Violence

VIND JE DIT INTERESSANT? LEES HIER DE ANDERE VERHALEN

 

Foto: Iván Valencia 

Tekst: Dorinde van Eck