Het verhaal van Ayman

Ayman (14) uit Gaza gaat al vier jaar niet meer naar school. Hij was bang voor zijn gewelddadige leraar. Inmiddels doet hij mee aan verschillende activiteiten in het project Jeugdhelden en droomt hij ervan om zelf leraar te worden.

Ayman (14) vertelt: “Ik ben gestopt met naar school gaan omdat ik erg bang was voor mijn leraar. Mijn leraar heeft me meerdere keren geslagen, op mijn hoofd, handen en benen. Ik haatte school en toen ben ik weggegaan.” Dit gebeurde vier jaar geleden. Sinds die tijd zit hij vooral thuis. Met zijn ouders, broer, zus en oma. 

Ervaringen verwerken
De oma van Ayman hoorde over het project JeugdHelden toen ze aan een activiteit van een lokale organisatie deelnam. Ze vroeg aan Ayman’s vader om hem aan te melden.

Toen Sara, de jeugdcoach van Ayman’s groep, hoorde over wat Ayman meemaakte, schakelde ze een psycholoog in. Sara: “Ayman heeft fysieke mishandeling ondergaan op school, zijn schoolresultaten waren slecht, en hij had moeite met lezen, schrijven en sociale vaardigheden. Voordat ik hem in de groep introduceerde heb ik met een psycholoog overlegd. De psycholoog vertelde dat het juist goed zou zijn voor Ayman om mee te doen met activiteiten en met andere kinderen te spelen."  

Ayman doet inmiddels mee met verschillende activiteiten en het bevalt tot nu toe erg goed. “Ik heb nieuwe vrienden gemaakt en nieuwe dingen geleerd, bijvoorbeeld hoe ik overkom op anderen.” Zijn ervaring is zelfs zo positief dat hij leraar wil worden. “Ik wil graag leraar worden, net als de jeugdcoaches die me respecteren.”

Meer over Jeugdhelden
In het project 'Jeugdhelden' zorgen War Child en Right To Play dat ook kinderen in bezet Palestijns gebied veilig kunnen spelen. Door speelplaatsen op te knappen, lokale jeugdcoaches op te leiden en activiteiten te organiseren met sport, spel en psychosociale activiteiten. Zo krijgen deze kinderen de tijd en ruimte voor ontspanning, maken ze vriendjes en kunnen ze gewoon weer even kind zijn. Het project is mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Meer over het project 

Trek een gekke bek
Om jou te laten ervaren wat we doen om kinderen weer veilig te laten spelen en hun ervaringen te verwerken, loopt de campagne 'Gekke bekken trekken'. Heb jij al gekke bekken getrokken? Ga snel naar www.bekkentrekken.nl en ontdek hoe jouw gekke bek kan helpen.