Ahmad was bang voor monsters

Vorige zomer bereikte het conflict in Gaza het kookpunt. Na talloze luchtaanvallen kwam er uiteindelijk een wapenstilstand. Maar de situatie is nog steeds onveilig en het conflict is nog lang niet voorbij. Volgens de VN zijn er 370.000 kinderen die dringend hulp nodig hebben. Ahmad is één van deze kinderen.

'Ik ben Ahmad en ik ben 13 jaar. Ik woon in Gaza. Vorig jaar was het hier oorlog. Mijn vader is ziek en kan niet werken. Daarom moet mijn broer geld verdienen, zodat we eten kunnen kopen'. 

'Alsof ik gevoelloos was'

Ahmad en zijn familie moesten vluchten tijdens de oorlog, naar een ander gedeelte van Gaza. Tijdens de oorlog dacht Ahmad dat er overal monsters waren, en kon hij niet meer slapen door het geweld van de bommen en de luchtaanvallen. Toen de oorlog voorbij was en ze terugkeerden naar hun eigen huis, was er weinig meer van hun stad en hun huis over. Alles was platgebombardeerd. Ook kon hij weer naar school. Helaas was er heel veel ruzie, tussen scholieren en leraren. Ahmad kon het allemaal niets meer schelen. 'Alsof ik gevoelloos was', zegt hij hierover.  

Psychosociale noodhulp

Kinderen zoals Ahmad gaan gebukt onder traumatische ervaringen. Ervaringen die zich uiten in angst, bedplassen, woedeaanvallen en huilbuien. Of in gevoelloosheid, omdat hun gevoelens geblokkeerd zijn. Het effect van deze ervaringen is intens op korte termijn, maar is op lange termijn ook schadelijk voor de geestelijke gezondheid van kinderen. Daarom is psychosociale hulp juist nu zo hard nodig. War Child heeft in Gaza een psychosociaal noodhulpprogramma opgestart, waarbij we kinderen in een veilige omgeving helpen. Ook leren we ouders in vluchtelingenkampen hoe ze hun kinderen kunnen beschermen. 

Weer hoge cijfers

Ahmad gaat naar de programma's van War Child. Langzaamaan keerde zijn zelfvertrouwen terug, omdat hij kon praten en spelen met andere kinderen. Hij heeft nieuwe vrienden gemaakt, en voelt zich weer goed. Hij zegt dat hij leren zelfs leuk is gaan vinden, en haalt nu hogere cijfers dan ooit.