Het door oorlog geteisterde leven van Margaret

Tijdens de burgeroorlog in Noord-Oeganda van 1986 tot 2006 werden duizenden kinderen door rebellen ontvoerd om te werken als kindsoldaat of seksslavin. Een daarvan is Margaret die op haar twaalfde werd meegenomen door rebellen van het Lord’s Resistance Army (LRA). Jarenlang is ze slachtoffer geweest van seksueel geweld.

“Ik werd samen met andere kinderen meegenomen door de rebellen. We marcheerden door de jungle, van kamp naar kamp, en moesten zware bagage dragen,” vertelt Margaret. Een van de officieren dwong haar zijn vrouw te worden en verkrachtte haar veelvuldig. Hij maakte haar zwanger van haar eerste kind. “Op dat moment was ik slechts 14 jaar. Ik was zelf nog een kind.”

Het leven in het kamp
Samen met de andere moeders en zwangere meisjes droeg Margaret zorg over de kinderen. De moeders hielden het kamp op orde en bereidden het eten terwijl de soldaten Oeganda introkken om oorlog te voeren. De meisjes die geen kinderen hadden vochten gewoon mee. Toen de oorlog uitbreidde naar Zuid Soedan werden ze gedwongen telkens het kamp te verplaatsen. Margaret: “Regelmatig kwam het voor dat ik mijn kind wilde achterlaten als de kogels in het rond vlogen. Hoe kon ik in godsnaam vluchten en mezelf beschermen met ook nog een kind op mijn arm?”

Nadat de officier overleed werd Margaret voor de tweede keer onvrijwillig zwanger van een andere officier. Toen na een aantal jaar ook deze officier overleed werd ze weggestuurd uit het kamp en vertrok ze naar Gulu.

Dochter in de prostitutie
Margaret kreeg nog twee kinderen maar kon het niet veroorloven ze naar school te sturen. Haar oudste dochter begon te werken in de prostitutie. Veel meisjes in Oeganda komen noodgedwongen te werken in de seksindustrie. Vaak is het de enige manier om geld te verdienen. De meisjes weten weinig af van de gezondheidsrisico’s en psychosociale gevolgen van hun werk en ze hebben geen alternatieve inkomstenbronnen. Door het werk van Margaret’s dochter verslechterde  hun relatie. Pas toen Margaret mee ging werken in het Move Forward project van War Child kregen ze beter contact.

Move Forward
Het Move Forward project van War Child in samenwerking met SOA AIDS is erop gericht meisjes en jonge vrouwen in de seksindustrie te informeren en meer zelfvertrouwen op te laten doen om eigen keuzes te kunnen maken. Op een veilige plek kunnen de vrouwen en meisjes ervaringen uitwisselen, tot rust komen en doorverwezen worden naar psychologische en medische behandelingen, mocht dat nodig zijn. Jonge vrouwen worden gekoppeld aan oudere vrouwen, de caregivers. Bij deze vrouwen kunnen jonge prostituees hun verhalen delen en om hulp vragen.

Margaret: “Nu ben ik één van de caregivers in Move Forward. Mijn dochter is één van de jonge prostituees die geholpen worden.”

Fotograaf Daniel Maissain maakte in Oeganda een reportage over vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden. Margaret’s verhaal en foto’s zijn te zien in zijn expositie in Haarlem tot en met 28 februari 2015.

Help War Child de oorlog uit een kind te halen. Doneer nu

Foto's: Daniel Maissain