Herkenbaar en Leuk

‘Tik, tik, wie ben ik?’, dat is het favoriete spelletje van Yusuf (8) uit Afghanistan. Hij is er heel goed in. Maar dat komt ook doordat hij een beetje spiekt, geeft hij lachend toe. Het is één van de activiteiten van TeamUp.

“Ik ben in Afghanistan geboren,” vertelt Narges (10), de zus van Yusuf*. Maar van dat land kan ze zich weinig meer herinneren. Ze was nog klein toen het gezin vluchtte. Via een jarenlange tussenstop in Iran wisten ze uiteindelijk Europa te bereiken. Elf maanden geleden kwamen ze in Nederland aan. Het was beter om weg te gaan uit Afghanistan, weet Narges. Haar vader wil liever niet dat er meer vragen over komen.

Vrienden maken

Voetballen, dat vindt Yusuf gaaf. Hij is de druktemaker van het gezin en maakt veel grapjes. Narges is stiller en afwachtender, maar als de muziek van de mad chicken begint, het opwarmdansje van TeamUp, komt ze los. Ze zwaait met haar armen en schudt haar billen. Haar zorgelijke blik maakt plaats voor een ontspannen lach. Balspelletjes en tikkertje vindt ze ook leuk, vertelt ze. De activiteiten van TeamUp richten zich op wat er speelt onder kinderen in het opvangcentrum, zoals stress, angst en vrienden maken. De kinderen worden weerbaar. Ze leren contact maken en met hun gevoelens omgaan.

Afleiding door TeamUp

Toch maakt hun vader zich zorgen om hen. “Ze slapen slecht. Ze zijn veel wakker en hebben nachtmerries.” Dat TeamUp ze afleiding geeft, vindt hij fijn. Narges gaat ook heel graag naar school. De Nederlandse taal vindt ze nog een beetje moeilijk, maar ze leert snel. Later wil ze juf worden. Voor nu hoopt ze vooral dat ze voorlopig in hun huidige opvanglocatiekunnen blijven. “De mensen die hier werken zijn heel aardig. En hier kan ik naar TeamUp.”

TeamUp draait nu op acht verschillende opvanglocaties, maar we willen snel uitbreiden. Juist om kinderen die zoveel hebben meegemaakt, en soms van opvanglocatie moeten wisselen, structuur en veiligheid te bieden. De TeamUp-activiteiten zijn er voor hen altijd op dezelfde dag en op dezelfde tijd. Even herkenbaar en even leuk.

 Lees meer over TeamUp.

*De namen Yusuf en Narges zijn fictief i.v.m. de veiligheid van de kinderen.