Zo helpen wij met ASN Bank kinderen in oorlog

Met 'ASN Jeugdsparen' steunt ASN Bank onze projecten in Oost-Congo en Oeganda. Zo sparen kinderen mee voor de toekomst van leeftijdsgenoten in oorlog - kinderen zoals Vivienne (13), die vluchtte uit Burundi.
Vivienne War Child Oeganda medewerker

Vivienne: “Als ik droom zie ik mijn vader. Hij heeft voor ons een bal gemaakt van plastic en oude kleren. Wij zijn er dolblij mee."

Foto: War Child

Vluchten voor de rebellen

Het is half negen 's avonds in de Democratische Republiek Congo als Vivienne (13) naar bed gaat. Ze heeft nog nauwelijks haar ogen dicht als de herinneringen naar boven komen drijven. Het lijken wel filmbeelden, maar het is geen film. Vivienne was thuis in Burundi toen de rebellen met veel geweld haar huis binnen stormden en haar vader vermoordden. Ze weet nog precies hoe bang ze was. Samen met haar moeder, broertjes en zusjes moest ze halsoverkop hun dorp ontvluchten - het begin van hun lange tocht naar Congo.

“Door de activiteiten van War Child vergeet ik alles een beetje. En ik leer er ook nog eens veel van. Hoe we elkaar moeten respecteren en accepteren."
Vivienne uit Burundi

Loskomen van de oorlog

Zolang de rebellen actief zijn in Burundi, is teruggaan voor Vivienne - en de 50.000 andere Burundese vluchtelingen - geen optie. Hun thuisland wordt al decennialang geteisterd door politieke onrust, geweld en burgeroorlogen.

Hier, in Congo, is Vivienne veilig. Ze doet met veel plezier mee aan onze activiteiten. Het is niet gemakkelijk, maar wij helpen haar om haar nare ervaringen te verwerken. Met sport, spel en muziek leert ze los te komen van de oorlog, en haar herinneringen een plek geven.

Vivienne War Child Oeganda medewerker

In Congo doet Vivienne nu met veel plezier mee met onze activiteiten. Met sport, spel en muziek leert ze los te komen van de oorlog.

Foto: War Child

Veerkracht voor een vreedzame toekomst

Zingend, spelend en dansend stimuleren wij de veerkracht van deze kinderen. En we werken samen met ouders, leerkrachten en gemeenschappen. Zo krijgen kinderen alles wat zij nodig hebben om te bouwen aan een vreedzame toekomst. Met de juiste specialistische steun, kunnen ze dat namelijk prima zelf.

Kinderen hier voor kinderen daar met 'ASN Jeugdsparen'

Met de steun van ASN Bank kunnen wij kinderen zoals Vivienne in Oost-Congo helpen. Per kalenderjaar doneert ASN Bank namelijk een percentage over het spaartegoed op alle rekeningen 'ASN Jeugdsparen'. Zo helpen kinderen in Nederland hun leeftijdsgenoten in Congo en via ons programma TeamUp in Oeganda.