Zo helpen wij met ASN Bank kinderen in oorlog
Vluchten voor de rebellen
Geweld, angst en onzekerheid voerden de boventoon in Nelsons leven in DR Congo– het toneel van al meer dan 20 jaar gewapend conflict. Met het gezin vluchtte hij naar Oeganda nadat ze het doelwit werden van de wrede aanvallen van gewapende rebellengroepen.
De aanval staat in het geheugen van Nelsons vader gegrift: “Het was 2 uur ’s nachts toen de rebellen het ziekenhuis op de hoek binnendrongen en 50 mensen vermoordden. Daarna kwamen ze met een brief onze kant op. Het was duidelijk dat ze op zoek waren naar mij.”
Gescheiden gezin
Nelsons vader ontvluchtte DR Congo waarna de rebellen zich richtten op Nelson. Ze dreigden dat als Nelsons vader morgen niet terug zou komen, Nelson voor de ogen van de rebellen met zijn broers en zussen seks moest hebben. Dit was het moment dat zijn moeder besloot met het hele gezin te vluchten en alles achter te laten.
Nelson en de rest van het gezin volgden zijn vader naar Oeganda. “De vlucht was zwaar en ik vreesde voor mijn veiligheid” – vertelt Nelson terneergeslagen. Het gezin werd na een paar onzekere weken met elkaar herenigd in het asielzoekerscentrum. Vervolgens kreeg het gezin – dankzij het unieke opvangsysteem van Oeganda - hun eigen stukje land toegewezen. Langzaam krijgen ze hun leven weer op de rit en zijn zelfs hun huis aan het uitbreiden. Maar Nelson blijft worstelen met zijn gevoelens.

Nelson met zijn ouders voor hun huis in Oeganda
Foto: Michael Jessurun
Nachtmerries over nare ervaringen
“Soms zit mijn hoofd zo vol met nare ervaringen van de oorlog dat ik niet goed kan nadenken. Rebellen wilden kinderen doden, we zagen dode lichamen en hoorden de bommen vallen.” Dit beeld speelt zich herhaaldelijk af in Nelsons hoofd. “Ik heb vaak nachtmerries over wat ik heb meegemaakt in DR Congo. Ik droom dan dat ik nog steeds in die situatie zit.”
Het maakt Nelson boos, wat zich uit in agressief gedrag. “Als ik terugdenk aan DR Congo raak ik geïrriteerd, word ik boos en ga ik vechten. Terwijl ik dat helemaal niet wil.”
Omgaan met gevoelens
War Child-begeleider Bosman ondersteunt kinderen als Nelson met het programma TeamUp. “Door sport- en spelactiviteiten leren kinderen zoals Nelson omgaan met hun gevoelens en krijgen ze weer vertrouwen in zichzelf en anderen.” Alle activiteiten zijn gekoppeld aan thema’s als angst, boosheid en vriendschap. “Zien we dat kinderen erg agressief zijn? Dan kiezen we het thema conflict. Spelenderwijs leren ze dat vechten niet de oplossing is.” Kinderen leren vaardigheden die ze ook in het dagelijks leven verder helpen. Ze krijgen weer hoop en hebben zin in de toekomst.
Nelson doet altijd mee met de activiteiten. En wekelijks zie je ‘m veranderen. “Nelson was een echte vechtersbaas, maar ik zie hem vooruit gaan tijdens de sessies. Hij heeft zijn woede onder controle, werkt samen met de andere kinderen en maakt nieuwe vrienden.”
*De naam Nelson is om veiligheidsredenen gefingeerd.

Nelson geniet zichtbaar van de activiteiten.
Foto: Michael Jessurun
Resultaten in 2020
Oeganda
In Oeganda helpt TeamUp - ons programma gericht op gestructureerde sport-, spel- en bewegingsactiviteiten - kinderen van 6 tot 18 jaar met het leren omgaan met hun gevoelens en emoties. De activiteiten bieden hen stabiliteit en structuur en zorgen ervoor dat kinderen weer kind kunnen zijn. Het afgelopen jaar namen 3605 kinderen deel aan TeamUp in Oeganda en konden wij 12 TeamUp-facilitators trainen. In totaal namen 521 kinderen deel aan DEALs - onze programma's gericht op extra psychosociale hulp en life skill training; trainden wij twee DEALs-facilitators en twee projectbegeleiders. Door de corona-maatregelen vond dit gedeeltelijk plaats op afstand, via thuisprogramma's. Daarnaast hebben wij TeamUp-sport- en spelmateriaal uitgedeeld op Oegandese scholen en onze facilitators voorzien van War Child-kleding, om ons werk en missie zoveel mogelijk zichtbaarheid te geven in de lokale gemeenschappen.
DR Congo
Tot eind 2020 steunde ASN Bank onze programma's in DR Congo. En niet zonder resultaat! Het afgelopen jaar konden wij de jeugdbeweging in Baraka Town ondersteunen door middel van speciale workshops, sportactiviteiten en radio-uitzendingen. Ook hebben wij kunnen bijdragen aan het verbeteren van de onderwijskwaliteit voor kinderen op de SMAD-lagere school in Mulongwe door het uitdelen van lesmateriaal en hygiëne-kits ter bescherming tegen het coronavirus. Tot slot hebben wij de vele startende ondernemingen van Burundese vluchtelingen in DR Congo verder op weg kunnen helpen. Met deze steun kunnen de gemotiveerde ondernemers steeds beter in hun eigen benodigdheden voorzien en vinden zij hun plek in de lokale gemeenschap.
ASN Bank steunt sinds 2021 ook TeamUp in Nederland, ons programma voor gevluchte kinderen in azc’s.
Kinderen hier voor kinderen daar met 'ASN Jeugdsparen'
Per kalenderjaar doneert ASN Bank een percentage over het spaartegoed op alle rekeningen via 'ASN Jeugdsparen'. Zo helpen kinderen in Nederland hun leeftijdsgenoten die opgroeien in -en vluchtten uit conflictgebieden. Met de steun van ASN Bank kunnen wij al meer dan tien jaar kinderen zoals Roger en Vivienne uit Burundi en Jesus uit Eritrea helpen. Hier zijn wij ASN Bank ontzettend dankbaar voor.
Roger (15) ontvluchtte Burundi, wat nu?
In een tent ter grote een moestuin woont Roger met zijn ouders in een kamp in Oeganda. Na een inval van de rebellen in hun huis in Burundi moesten Roger en zijn ouders vluchten, uit angst voor eigen leven. Zijn zes broers en zussen overleefden de aanval niet. Met onze TeamUp- en Can’t Wait to Learn-programma's zorgen we ervoor dat Roger meer vertrouwen krijgt. In de mensen om hem heen, maar zeker ook in zichzelf.

Roger (15) is gevlucht. Wat nu?
Lees wat hij heeft meegemaaktVivienne vluchtte met haar moeder, broertjes en zusjes voor de rebellen
Vivienne was thuis in Burundi toen de rebellen met veel geweld haar huis binnenstormden en haar vader vermoordden. Ze weet nog precies hoe bang ze was. Samen met haar moeder, broertjes en zusjes moest ze halsoverkop hun dorp ontvluchten - het begin van hun lange, gevaarlijke tocht naar Congo. “We moesten dagen lopen en een grote rivier oversteken voordat we in Congo aankwamen. "

Vivienne (12) vluchtte voor de rebellen in Burundi
Zo gaat het nu met VivienneJesus (9) maakt zijn hoofd leeg met TeamUp in Nederland
Hij moest alles in Eritrea achtergelaten, zijn huis, school en vrienden. Na een beangstigende tocht kwam Jesus aan in Nederland. Alles was nieuw en spannend. Voor hij het wist hij in de Nederlandse schoolbanken. Dat was wel even wennen voor Jesus uit Cora's klas. Cora: "Door de TeamUp-activiteiten wordt Jesus langzaam meer zichzelf, hij gaat streken uithalen, wordt blijer en voelt zich op zijn gemak.”
