Hamza en Assil kunnen weer spelen

Hamza (10), zijn zusje Assil (6) en hun moeder Randa wonen in het noordelijke deel van Gaza. Afgelopen zomer moesten zij verhuizen naar het huis van hun tante vanwege de luchtaanvallen van Israëlische oorlogsvliegtuigen. “Ik was bang, we dachten dat ons huis gebombardeerd zou worden,” herinnert Hamza zich.

Hamza en Assil kunnen nu terecht bij een opgeknapte speelplaats van Sama al Shamal, een lokale partnerorganisatie van War Child in Beit Lahya in het noorden van Gaza. De speelplaats biedt een Safe Space waar kinderen kunnen spelen en beginnen met het verwerken van hun ervaringen.

Opnieuw leren spelen

Randa herinnert zich hoe getraumatiseerd haar kinderen waren. De speelplaats in combinatie met psychosociale activiteiten heeft hen veel geholpen. Randa: “Het is een nieuw leven voor de kinderen. Ze praten meer, vertellen me over de activiteiten en wat ze leuk vinden."

Psychosociale hulp

Tamer is een van de jeugdleiders van het project. Jeugdleiders zijn jongeren die getraind worden door War Child en partners om samen sport-, spel- en creatieve activiteiten te bedenken en uit te voeren voor de kinderen in hun wijken. Tamer: “De kinderen hebben deze activiteiten nodig, zeker na de oorlog. Ze moeten aan andere dingen kunnen denken dan oorlog en geweld. We doen simpele spelletjes met ze en ze tekenen, dansen, zingen en spelen.”

In het door War Child ontwikkelde I DEAL-programma werken de kinderen aan zelfvertrouwen, leren ze omgaan met stress en verwerken ze hun ervaringen. Tamer: “In het begin waren de kinderen hyperactief en agressief maar tijdens het programma begon hun gedrag te verbeteren.”

Hamza is gek op basketbal, een sport die niet erg bekend is in Gaza. Assil is vaak te vinden op de trampoline en glijbaan. Ze weten allebei precies wat ze willen worden als ze groot zijn en glimlachen tijdens het geven van hun antwoord “Ik wil technicus worden,” vertelt Hamza. Assil antwoordt verlegen, maar vastberaden: “Ik wil dokter worden zodat ik anderen kan helpen.”

Meer over de situatie en het werk van War Child