Habib (12) uit Syrië overleefde de explosie

Habib is twaalf jaar en vluchtte samen met zijn ouders en broertjes voor het geweld in Syrië.

“Ik was op de fiets aan het spelen, toen er gewapende mannen kwamen. Ze haalden mensen uit hun huis om ze af te slachten en neer te schieten.”

De 12-jarige Habib vluchtte met zijn ouders vanuit Syrië naar Libanon. Door een raketaanval werd hun huis volledig weggevaagd. Een raketscherf raakte Habib’s hoofd. Hij vloog door de lucht maar overleefde de explosie: “ik was buiten bewustzijn. Toen ik bijkwam, voelde ik lichamelijk geen pijn. Ik had pijn in mijn hart van wat ik om mij heen zag. Er lagen mensen op de grond. Dood. Twee van mijn vrienden kwamen om,” vertelt hij.

Nu woont Habib samen met zijn ouders en broertjes in Libanon. Het liefst gaat hij naar school, maar daar heeft zijn familie geen geld voor. Nu staat hij elke dag op straat spullen te verkopen. In de hoop zo toch wat geld te verdienen om zich staande te houden.

Syrische vluchtelingen in Libanon

Al ruim vier jaar woedt er een gewelddadige oorlog in Syrië. Als gevolg daarvan zijn miljoenen Syriërs hun land ontvlucht. De helft van deze vluchtelingen is kind. Libanon heeft viereneenhalf miljoen inwoners en inmiddels meer dan één miljoen Syrische vluchtelingen opgenomen. Het land barst uit z’n voegen en dat brengt spanningen met zich mee.

Safe Spaces

War Child helpt gevluchte oorlogskinderen zoals Habib. In onze Safe Spaces, veilige plekken, kunnen zij de verschrikkingen van de oorlog achter zich laten. Weer vrolijk zijn. Wij bieden psychosociale steun, zodat ze de kracht hervinden in zichzelf, en anderen weer leren te vertrouwen. Ook ondersteunen we lokale gemeenschappen om de bescherming van kinderen in de gemeenschap te bevorderen. En we zorgen voor bijscholing, zodat ze hun leerachterstand kunnen inhalen. Safe Spaces hebben we wereldwijd. In Libanon hebben we al 20 Safe Spaces opgezet. Want elk kind heeft het recht om in veiligheid op te groeien. Een kind hoort niet thuis in oorlog. Nooit.

GEEF OM KINDEREN ALS HABIB