Machteld: 'Elke dag doe ik iets voor een ander. Klein of groot'

Als iemand weet wat de verschrikkingen van een oorlog betekenen, dan is het Machteld Bots-Bottinga. De militair-juriste van Defensie kwam gehavend terug van uitzendingen in Irak en Afghanistan. Herstellende van PTSS beklom zij de Kilimanjaro en rende ze de Dam tot Damloop voor War Child. De kwalificatie #goedbezig is dan ook een understatement.
Machteld is #goedbezig voor War Child

Tijdens haar werk in conflictgebieden voor Defensie zag Machteld ook 'hele lelijke dingen'

Foto: Sandra Ruhe

Machteld is #goedbezig voor War Child

Goed Bezig zijn voor War Child is voor Machteld als een stip op de horizon. 'Ik geniet van elke stap'

Foto: Sandra Ruhe

Stip op de horizon

“Werken bij Defensie klinkt avontuurlijk, want je ziet veel van de wereld. Maar ik zag ook hele lelijke dingen”, vertelt Machteld. “Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) betekent dat je iets traumatisch hebt meegemaakt dat uiteindelijk je leven kan ontregelen. Je herbeleeft datgene dat je al eens hebt meegemaakt. Voor mij waren dat onder andere dingen die ’s nachts tijdens de uitzending gebeurden. Ik wilde niet slapen, want zo behield ik in ieder geval de controle. Ik was heel alert op geluiden. En alles moest af zijn, want je weet maar nooit wat de volgende dag zou gebeuren.”

Machteld las op een dag over de Kili-Challenge. Het fondsenwervende gedeelte alsook de beklimming hadden op haar een therapeutische werking. “Het was een stip op de horizon. Lekker creatief bezig zijn om geld op te halen. In Tanzania genoot ik van elke stap. Het was overweldigend en bevrijdend. Het ging mij niet om die top, maar om zoveel mogelijk geld op te halen.”

“De Kili-Challenge was voor mij als een stip op de horizon. Lekker creatief bezig zijn om geld op te halen voor War Child."
Machteld Bots-Bottinga
Machteld is #goedbezig voor War Child

Door haar PTSS weet Machteld hoe ellendig kinderen in oorlog zich kunnen voelen

Foto: Sandra Ruhe

Machteld is #goedbezig voor War Child

Machteld is creatief bezig om geld op te halen voor kinderen in oorlog

Foto: Sandra Ruhe

Op de goede weg

Door haar eigen PTSS heeft Machteld een idee hoe ellendig kinderen in oorlog zich kunnen voelen en hoe ze geholpen kunnen worden. “Luister goed naar kinderen en treed ze volwaardig en op gelijkwaardige basis tegemoet. Geef ze vertrouwen waardoor zij zich makkelijker kunnen uiten en ontspannen. Er is gelukkig hele goede hulp en War Child weet bij uitstek hoe ze die hulp kunnen bieden”, zegt Machteld.

Machteld is zelf inmiddels weer op de goede weg. “Ik heb weer rust en dat alerte en die spanningen nemen af. Mijn heftige reacties op gebeurtenissen worden meer te hanteren, ook omdat ik voor mijzelf kan beredeneren dat het hier allemaal veilig en okay is.” Machteld is nu al hard aan het trainen voor de Dam tot Damloop voor War Child in 2022. "De Damloop 2021 is afgelast, maar ik zie eigenlijk alleen maar kansen: extra tijd om fondsen te werven en meer tijd om te trainen!"

Machteld is #goedbezig voor War Child

Ook tijdens de vorige editie van de Dam tot Damloop rende Machteld voor War Child

Foto: War Child

Machteld is #goedbezig voor War Child

Machteld: 'Luister goed naar kinderen. Geef ze vertrouwen en help ze ontspannen en zichzelf uiten'

Foto: Sandra Ruhe

Elke dag iets voor een ander doen

“Door corona besef ik mij weer hoe goed we het hier hebben. Met zoveel spullen in huis, maar wat hebben we nu eigenlijk nodig? Ik haal geld op door te ontspullen en die online aan te bieden. Dat doen we met het hele gezin. Mijn zoon is één van mijn kleine donateurs. Als ik hem ergens mee help, zegt ‘ie: ‘Mam, hier is nog geld uit mijn spaarpot voor je actie’. Mijn motto is ‘Be the reason someone smiles today’. Dat drijft mij om er elke dag aan te denken iets voor een ander te doen. Klein of groot.”

#goedbezig voor kinderen in oorlog

Machteld is al jaren #goedbezig voor War Child. Ben jij geïnspireerd geraakt door haar bijzondere initiatief? Kom dan ook in actie op een manier die bij jou past. Vraag je vrienden, familie en collega’s jou te steunen. Want alleen sámen halen we de oorlog uit een kind.

Machteld is #goedbezig voor War Child

'Be the reason someone smiles today’ - dat is Machtelds motto

Foto: Sandra Ruhe