Yana overwint stap voor stap haar angsten

Yana (13) woont in een vluchtelingenkamp in Libanon. Zes jaar geleden moest ze haar huis en familieleden in Syrië plotseling verlaten. Nu ze meedoet aan onze psychosociale activiteiten durft ze langzaam weer aan een toekomst te denken.
Alia uit Syrië gevlucht War Child

Eenmaal aangekomen in Libanon bouwt Yana snel een band op met onze begeleiders

Foto: War Child

De vlucht naar Libanon

Zoals bij zoveel Syrische kinderen, wordt Yana’s jeugd bruut onderbroken door de oorlog. Haar huis wordt binnengevallen en samen met haar familie moet ze op zoek naar een nieuw onderkomen. Nergens zijn ze welkom. Haar opa en oma moet ze achterlaten. Angstig, verdrietig en boos komt ze aan in Libanon. Hier kan ze eindelijk hulp krijgen, maar ze durft bijna niemand meer te vertrouwen.

Haar angsten leren overwinnen

Uiteindelijk geeft een ontmoeting met begeleiders van ons psychosociale hulpprogramma de doorslag. Yana: "Ik vond ze meteen aardig en besloot toen om mee te doen." Aan de hand van creatieve activiteiten als tekenen en theater leert Yana omgaan met haar gevoelens. Makkelijk is het niet, maar stap voor stap overwint ze haar angsten.

“Ik was bang en durfde helemaal niks alleen. Ik durfde niet alleen naar het toilet te gaan of thuis te blijven."
Yana (13) uit Syrië
Alia uit Syrië gevlucht War Child

Tijdens de activiteiten praten kinderen over hun angsten

Foto: War Child

Yana getekend voor het leven kindverhaal Libanon

Yana staat nu steviger in haar schoenen

Foto: War Child

Durven denken aan een toekomst

Hoewel ze steeds steviger in haar schoenen staat, beseft Yana dat het niet erg is om soms wél even bang te zijn. “Uiteindelijk is iedereen wel ergens bang voor. Zolang je dit maar niet je leven of toekomst laat bepalen.” En haar toekomst dan? “Ik wil Arabisch gaan onderwijzen en naar een ander land reizen, zoals Turkije. Ik vind het leuk om te schrijven."

“De activiteiten hebben me sterker gemaakt"
Yana (13) uit Syrië

Tijdens de activiteiten leert ze ook over de rol van gender en de obstakels die ze als meisje zal tegenkomen: "Volgens mijn ouders mogen meisjes niet hun opleiding afmaken." Toch blijft ze vastberaden: "Vanaf nu denk ik aan de toekomst en wat ik wil worden later."

*Yana is voor eigen veiligheid een schuilnaam