“Je handtekening maakt een wereld van verschil"

Op 7 en 8 oktober vindt de internationale conferentie in Amsterdam plaats over psychosociale steun in oorlogs- en conflictgebieden. In aanloop hiernaar praten we met Rayan (19). Hij woont sinds kort in Nederland. Wat heeft hij meegemaakt, en hoe gaat het nu?
Rayan buiten petitie campagne

Naam: Rayan
Leeftijd: 19
Woont in: Azelo, Overijssel
Komt uit: Saudi-Arabië
In Nederland sinds: 2019

Een vrolijke jongen komt ons kantoor binnen. Het is niet de eerste keer, want hij is betrokken bij de voorbereidingen van de conferentie. Samen met hem geven we antwoord op de vraag hoe organisaties het beste psychosociale steun kunnen geven aan kinderen en jongeren die in conflictgebieden wonen. Rayan zet zich graag in voor jongeren die uit eenzelfde situatie komen als hij, ook al is hij pas vier maanden en vijftien dagen in Nederland, zoals hij zelf benadrukt.

Rayan conferentie bijeenkomst groep

Jongeren uit conflictgebieden bespreken casussen over psychosociaal welzijn. Dit alles ter voorbereiding op de conferentie.

Foto: War Child

Rayan conferentie bijeenkomst petitie campagne

Rayan helpt ons de problemen van kinderen en jongeren in conflictgebieden te identificeren.

Foto: War Child

Een vooruitstrevende familie

Rayan is van Jemenitische afkomst. Zijn opa was zeer vooruitstrevend, hij opende de eerste bioscoop in Jemen. Dit zorgde voor geschillen met de overheid. De situatie werd nijpend, de familie werd ruim 25 jaar geleden 'verzocht' het land te verlaten en moest vluchten naar Saudi-Arabië.

Sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Jemen in 2015 heeft Saudi-Arabië zijn inwoners met Jemenitische afkomst laten vallen en werd het leven voor hen onhoudbaar. Zelfs medicijnen verkrijgen werd lastig.

Gescheiden door conflict

Rayan’s familie is uiteengevallen. Ze wonen over de hele wereld. Rayan mist zijn familie: het samen lachen en het samen eten. Elke avond vraagt hij zich af waarom hij in Nederland is en zij ergens anders. Tranen schieten in zijn ogen.

Rayan kookt Jemenitisch petitie campagne

De Jemenitische cultuur maakt nog steeds onderdeel uit van Rayan: hij mist het eten en de gebruiken.

Rayan kookt Jemenitisch petitie campagne

Daarom kookt Rayan regelmatig Jemenitische maaltijden in het asielzoekerscentrum.

Vrijwilligerswerk

Rayan is vastberaden er in Nederland iets van te maken. Hij wil geneeskunde gaan studeren en dokter worden. De eerste stap is al gezet. In het ziekenhuis helpt hij immigranten bij de vertaling van Arabisch naar Engels. Op dit moment is hij in afwachting van zijn verblijfsvergunning. Pas dan kan hij aan zijn studie beginnen.

Ook doet hij vrijwilligerswerk in het bejaardenhuis. “De eerste twee weken begreep ik helemaal niks van wat er gezegd werd. Maar de gesprekken met de ouderen gaan steeds beter”. Het werken in de zorg geeft hem voldoening.

Wilskracht

Ondanks het gemis van zijn familie heeft Rayan veel wilskracht. Hij heeft van alles aan zijn hoofd, maar zoekt afleiding. Net zoals veel kinderen en jongeren in het asielzoekerscentrum. Hij ervaart en ziet dit dagelijks, en strijdt daarom met ons voor het belang van psychosociale steun. Rayan staat vierkant achter de petitie. “Je handtekening maakt een wereld van verschil voor heel veel mensen”. Heb jij al getekend?