Gerechtigheid voor Palestijnse kinderen

Elk jaar worden 500 tot 700 Palestijnse minderjarigen gearresteerd, ondervraagd en vastgezet door het Israëlische leger. Deze kinderen verdienen hoop en gerechtigheid.

De internationale gemeenschap heeft het geweld van het Israelische leger tegen Palestijnse kinderen nooit voldoende bekritiseerd. Op wat diplomatieke gebaren na heeft de Nederlandse politiek het nagelaten een zinvolle interventie op te zetten. Met deze petitie van de Palestijnse Kinderrechten Coalitie (PKC) zijn stappen gezet om daar verandering in te brengen.


Rechten van Palestijnse kinderen

Meer dan vijfduizend mensen tekenden de petitie 'Houd Israel aan het VN-kinderrechtenverdrag. Stop militaire berechting van Palestijnse kinderen'. Hiermee vraagt De Palestijnse Kinderrechten Coalitie de Tweede Kamer om druk uit te oefenen op de Israëlische regering - het liefst met internationale steun - om de rechten van Palestijnse kinderen in Israëlische detentie te waarborgen.

En met resultaat: in juni stemde de Kamer vóór de motie van kamerlid Sadet Karabulut - met de verrassende steun van D66 en CDA - om meer druk uit te oefenen op de Israëlische regering, zodat de rechten van Palestijnse kinderen in Israëlische detentie kunnen worden gegarandeerd. 

Petitie - en nu?

Als vervolg op de petitie brengt Khaled Quzmar - directeur van de Palestijnse vestiging van Defense for Children - op 28 juni een bezoek aan de Tweede Kamer. Defense for Children zet zich in voor Palestijnse kinderen. De organisatie monitort wat er gebeurt met kinderen na hun arrestatie, en heeft advocaten in dienst die de kinderen bijstaan. Verder informeert Defense for Children het publiek over de situatie van de kinderen via hun website en rapporten. 

Defense for Children's directeur Khaled Quzmar heeft jarenlange ervaring op het gebied van mensenrechten. Hij begon zijn beroepsleven als advocaat en juridisch adviseur die de rechten van de Palestijnse kinderen verdedigde. Vervolgens bekleedde hij verschillende managementfuncties, waaronder Coordinator van de Child Justice Unit, en Director of Administration and Legal Program Affairs. Daarnaast heeft Khaled veel onderzoeken over mensenrechten uitgevoerd.


Actuele situatie in de bezette Palestijnse gebieden

Op 28 juni zal Khaled tijdens een Bijzondere Procedure de kamerleden vertellen over de actuele situatie van Palestijnse kinderen. Zo hoopt hij - en wij met hem - de situatie van Palestijnse kinderen in de regio te verbeteren.

Benieuwd naar Khaleds verhaal? Kom op woensdag 27 juni naar het diner van de Palestijnse Kinderrechten Coalitie een leer meer over de situatie van Palestijnse kinderen in gevangenschap en onder bezetting. Hier kun je Khaled alles vragen over zijn ervaringen in het gebied. 

Het aantal zitplaatsen is beperkt, reserveren is verplicht via decoalitie@gmail.com.

Vond je dit interessant? Lees dan

- Ahed Tamimi: "Mijn hele familie loopt het risico elk moment te worden neergeschoten"

- Geweld in Gaza treft kinderen van onze projecten

- Meer over ons werk in de bezette Palestijnse gebieden

 

Tekst: Leoni Fohr
Beeld: War Child