Het verhaal van Filip

Filip moet rennen. Elke ochtend. Hij staat om vier uur op en maakt zijn rondjes. De gedachten die hem achtervolgden, de dood van zijn vader, zijn tijd als kindsoldaat… hij laat ze achter zich. Stap voor stap, bocht na bocht, loopt hij zijn hoofd leeg.

Toen Filip nog maar 5 jaar oud was, werd hij door een rebellengroep uit Oeganda ontvoerd. Als jongentje maakte hij verschrikkelijke dingen mee en moest hij overleven in de bush. Hij zag hoe zijn vader werd vermoord. Zijn moeder heeft hij nooit meer teruggezien. Filip mist haar nog elke dag. “Vroeger was ik alles behalve vrolijk. Mijn ouders waren er niet. Het leven was zwaar. Andere familieleden die voor mij moesten zorgen, behandelden mij als vuil. Ik kon nergens heen.”

Vertrouwen opbouwen

Filip vond zijn plek bij War Child en nam deel aan onze programma’s. In de workshops leerde hij zijn ervaringen te delen. En om weer vertrouwen in anderen te hebben. “War Child heeft mij geleerd hoe ik weer normaal met mensen om kan gaan. En om alle dingen die ik in mijn leven heb meegemaakt een plek te geven. Ik leerde om te gaan met andere kinderen en mijn ervaringen te delen, en hoe ik mijn problemen kan oplossen.”

Sporten als ontspanning

Oorlog heeft een verwoestende impact op kinderen. Filips herinneringen aan zijn tijd als kindsoldaat keerden terug in zijn nachtmerries. Lange tijd voelde Filip zich verdrietig. Door deel te nemen aan de creatieve activiteiten van War Child, kwamen zijn spanningen en emoties los. Dankzij de psychosociale hulp die War Child biedt, leert Filip omgaan met zijn angst en woede. “Bij War Child kunnen kinderen aan sport doen, waardoor ze zich kunnen ontspannen. Iets dat ik eerst niet kon. Kinderen komen op voor hun rechten. Net als ik. Ik kan nu sporten, ik kan rennen. Dankzij War Child heb ik mijn leven teruggevonden.”

Lees meer over de Dam tot Damloop 2018