Fatme moest drie dagen lang schuilen in de badkamer

Fatme is gevlucht van Syrië naar Libanon. De laatste drie dagen in Syrië heeft ze in de badkamer doorgebracht. “De badkamer was de veiligste plek in ons huis. Ik zat daar met mijn broers. Als de bombardementen stopten konden wij naar de keuken rennen om snel wat eten te halen. Vooral in de nacht waren er heel veel raketten. Het is zo fijn om die geluiden niet meer te horen.”

Heimwee en nachtmerries
Fatme verlangt terug naar haar oude leven in Syrië. “Niks is hetzelfde, alles is anders hier. We wonen met z’n zessen in een klein kamertje.” Wat Fatme het meeste mist zijn haar vriendjes. “Ik heb geen contact meer met hen en ik weet ook niet waar ze zijn.“ Naast heimwee heeft ze regelmatig last van nachtmerries. “Als ik naar het nieuws kijk, dan droom ik ‘s nachts dat er een berg met dode lichamen voor mij ligt. Dan bid ik dat deze mensen gered worden."

School is te duur
Fatme helpt haar moeder elke dag met het huishouden. Ze poetst, kookt en helpt haar moeder met het verzorgen van haar drie broertjes. Maar het liefst wil zij naar school. Dat kan nu niet omdat het te duur is. “Ik zou graag willen lezen en schrijven. En ik zou graag dokter willen worden zodat ik vluchtelingenkinderen die ziek zijn geworden kan helpen. Maar ik moet naar school kunnen gaan om dokter te kunnen worden.”