Elise vluchtte uit Burundi

Elise is 13 jaar oud en woont samen met haar moeder in een vluchtelingenkamp in Oost-Congo. Omdat het nu erg gevaarlijk is in Burundi is zij met haar moeder naar Congo gevlucht.

"Midden in de nacht zijn we gevlucht. Lopend. ’s Ochtends kwamen we aan in Congo.” vertelt Elise. "Mijn vader was gedood. Mijn moeder was bang dat wij ook gedood zouden worden."

Gewoon weer blij zijn 
Bij War Child kan Elise op een veilige plek, een Safe Space, leren en spelen. “De spelletjes van War Child zijn heel leuk. Vooral dansen, touwtje springen en met de tennisbal spelen vind ik leuk. Als ik speel, ben ik blij!” Door mee te doen met de spelletjes van War Child kan ze beter leren omgaan met haar nare herinneringen.

Ook gaat Elise voor het eerst in lange tijd weer naar school. In Burundi kon dat niet altijd, omdat daar geen geld voor was. Ze zit nu in de tweede klas van de lagere school.

“Als ik groot ben, wil ik leraar worden”
Elise heeft het leuk op school. “Als ik later groot ben, wil ik leraar worden. Ik wil les geven aan kinderen. Omdat kinderen goed zijn en geen problemen maken met anderen. En ik wil mijn moeder helpen. Ze heeft een oogziekte en heeft hulp nodig.”

Broertjes en zusjes 
Elise heeft veel vriendjes en vriendinnetjes in het kamp. Maar ze mist haar broertjes en zusjes. “Ik ben alleen met mijn moeder in het kamp. De rest van mijn broertjes en zusjes is achtergebleven in Burundi. Zij wonen nu bij andere ouders. Als ik kon, zou ik zorgen dat zij ook hier kunnen wonen, in het vluchtelingenkamp. Ik ben bang dat hen iets ergs overkomt. Ik mis hen heel erg.“

 

Foto's: Jeppe Schilder

De naam Elise is verzonnen voor de veiligheid.