Een veilige plek in Gaza

Eamonn Hanson, strategic global advocacy advisor bij War Child, reisde af naar bezet Palestijns gebied. Daar bracht hij een bezoek aan onze veldkantoren en aan de Safe Spaces; veilige plekken waar kinderen hun oorlogservaringen kunnen verwerken. Onder meer onze Business Friends maken het mogelijk dat War Child kan investeren in Safe Spaces. Eamonn’s ervaringen over het kleine stuk land in conflict zijn niet mis. “De reis naar Gaza was indrukwekkend op twee manieren: de impact van het conflict op onze eigen medewerkers en de impact van het conflict op kinderen.”

War Child zorgt er voor dat programma’s en onderliggende activiteiten gehandhaafd zijn in de strategie van het land dat wordt bezocht. We sturen er vooral op dat alle bevolkingsgroepen worden geholpen. Daarin mag geen enkele groep achtergesteld raken. Deze War Child vergadering vond plaats in Ramallah, Westelijke Jordaanoever, niet ver van ons lokale War Child kantoor in Oost Jeruzalem. Behalve strategievorming op locatie, worden de projecten bezocht. Dat doen we om de situatie te zien die onze collega’s in het veld van dag tot dag doormaken. Eamonn vertelt over zijn eerste indruk van Gaza: “Wat me opviel waren niet zozeer de ernstige en soms vervelende check points, maar de zichtbare vernietiging om je heen. Sommige huizen waren bijna in zijn geheel afgebroken, en toch wonen er mensen. Het is niet ongewoon om iemand te zien zitten op een stoel op de eerste etage van een huis waarvan de gevel is ingestort.”

Kinderen op een veilige plek
“Er zijn acht Palestijnse vluchtelingenkampen met soms wel 100.000 mensen in een kamp. De explosieve bevolkingsgroei heeft tot gevolg dat er in 35 jaar tijd een verviervoudiging is van het aantal inwoners. De zichtbare vernieling op de omgeving heeft impact op de kinderen die er wonen”, vertelt Eamonn. Volgens de psychologen waar War Child mee werkt zijn sommige kinderen agressiever, slapen moeilijk vanwege slechte dromen, zijn angstig, plassen in hun bed. Vanwege de militaire drones die actief zijn boven het gebied, worden de kinderen voortdurend geconfronteerd met dreigende oorlog. Kinderen hebben een schoolachterstand en leraren die vaak zelf slachtoffer zijn van geweld, zijn niet opgeleid de impact van oorlog op de kinderen te herkennen, of daar iets mee te doen. Eamonn: “Via lokale partners geeft War Child ontspanningstechnieken mee aan ouders en kinderen zodat zij die, later wanneer de stress toeneemt, met het gehele gezin kunnen toepassen. We bouwen een relatie op met de diverse gemeenschappen en onderhouden contacten met de lokale organisaties die geworteld zijn in deze gemeenschappen." In de Safe Spaces van War Child zorgen we ervoor dat kinderen hun oorlogservaringen kunnen verwerken. Met de bijdragen van Business Friends worden de programma’s van de Safe Spaces mogelijk gemaakt. Met psychosociale hulp, creatieve workshops, onderwijs en bescherming kunnen kinderen zich ontwikkelen tot evenwichtige volwassenen en bouwen aan een vreedzame toekomst. "Het is belangrijk dat we daarnaast op internationale platforms spreken over de tekortkomingen van deze kinderen”, vertelt Eamonn.

Pleister op de wond
Een van onze eigen War Child medewerkers woont in een flat op de 10e verdieping. Ze heeft thuis een man en drie kinderen. Toch verlaat ze iedere dag haar huis om andere kinderen te kunnen helpen. “Zij is zó gedreven. Ik kan me alleen maar voorstellen hoe moeilijk het moet zijn om te gaan werken, zodra je eigen kinderen gevaar kunnen lopen. Mensen zoals zij hebben ook steun nodig voor hun persoonlijke situatie. Dat greep me enorm aan. In de twee weken van mijn bezoek kon ik slechts een dwarsdoorsnede maken van de situatie. Het helpen van kinderen in de Safe Spaces met psychosociale hulp is een pleister op de wond van dit langlopende conflict. War Child wil de geweldscyclus doorbreken. We werken aan een internationale lobby om de situatie te kunnen verbeteren op de lange termijn. In het bijzonder heb ik grote waardering voor de lokale medewerkers van War Child die dag in dag uit klaar staan voor kinderen in conflictgebied. Zij hebben de moed om ondanks het gevaar elke dag op hun werk te verschijnen.”

Lees hier meer over ons werk in het bezet Palestijns gebied.

Met onder andere de bijdrage van onze Business Friends kan War Child het werk blijven doen wat juist nu zo nodig is. Zoals investeren in Safe Spaces. War Child dankt u als Business Friend daarom voor uw steun. Want een kind hoort niet thuis in oorlog. Nooit. Mocht u zelf bedrijven kennen voor wie het Business Friend programma interessant kan zijn, dan komen we graag met hen in contact. Dat kan met Emma (emma.wille@warchild.nl) of Céline (celine.vandormalen@warchild.nl)