Eindelijk weer spelen

Dudu* (10) is geboren in Irak. Jarenlang is Irak geteisterd door politieke crisis, extremistische groepen en conflicten. En het geweld neemt alleen maar toe. Op 7-jarige leeftijd moest Dudu samen met zijn moeder, broer en zus naar Nederland vluchten. “We gingen met de ballonboot. Ik moest heel veel huilen.”

De reis naar Nederland was een ware nachtmerrie voor Dudu en zijn familie. Hij weet nog veel van de tocht. “We gingen met het vliegtuig van Irak naar Turkije. Toen gingen we met de ballonboot van Turkije naar Griekenland.” Vanuit Griekenland reisden Dudu en zijn moeder naar Servië, Macedonië, Slovenië en Duitsland. “We gingen met auto’s naar Duitsland en met de trein naar Nederland. We kwamen aan in Zeist. Ook in Nederland moesten we een paar keer verhuizen. Ik was heel bang.”

Dudu mist zijn broer en zus

Dudu woont in Nederland. Zijn broer woont in Denemarken en zijn zus in Duitsland. Ze hebben elkaar voor het laatst vier jaar geleden in Turkije gezien. Dudu mist zijn broer en zus enorm. Gelukkig kan hij wel regelmatig met hen beeldbellen.

Vertrouwen terugkrijgen

Door de lange tocht vanuit Irak en de vele verhuizingen vinden kinderen zoals Dudu het vaak moeilijk om zich ergens aan te hechten, vrienden te maken en volwassenen te vertrouwen. Door de recreatieve sport-, spel- en dansactiviteiten van TeamUp leren kinderen weer een vertrouwensrelatie met (nieuwe) mensen om hen heen aan te gaan. Trots vertelt Dudu dat hij al meer dan acht nieuwe vrienden heeft.

Dudu is blij dat hij eindelijk weer kan voetballen. “Mijn broer heeft mij leren voetballen, vroeger in Irak. Nu kan ik weer spelen! En ik heb gezien dat meisjes hier heel goed kunnen spelen.”

Meer over TeamUp

*I.v.m. de veiligheid van het kind is zijn naam fictief.