De sociale schoonmaak van bendes

Hoe is het om in Colombia op te groeien - te midden van genadeloos stedelijk geweld? Dat vroeg War Child medewerker Bianca Hanskens aan kinderen in het Zuid-Amerikaanse land. “Jongeren worden vaak eerst geronseld door de bendes, maar diezelfde bendes houden daarna een zogenaamde sociale schoonmaak".

Verslaafde jongeren

Ruim veertien jaar woonde Bianca in Colombia. Van 2014 tot 2017 was zij War Child’s Project Development Coördinator van Colombia. Als geen ander zag zij de vernietigende impact van stedelijk geweld op kinderen. Voor War Child zocht Bianca kinderen in Colombia op en luisterde naar hun heftige verhalen.


Bianca Hanskens - War Child Holland 

Bianca vertelt: “Nadat jongeren door bendes geronseld zijn, raken zij vaak verslaafd aan drugs. Ze hangen lijmsnuivend op straat en zijn dan niet meer echt nuttig voor de bendes. Deze bendes besluiten dan om een zogeheten ‘sociale schoonmaak’ te houden: de verslaafde jongeren die op straat hangen, worden vermoord."

Bendes zijn de baas 

Een leeg straatbeeld – zonder verslaafde jongeren – is het resultaat van deze brute uitroeiing. Bianca: "De gemeenschap verafschuwt het beeld van deze verslaafde jongeren, die op straat hangen. En door deze sociale schoonmaak staan de bendes weer even 'op goede voet' met de gemeenschap. Natuurlijk doen de bendes dit ook om zo sociale controle over het gebied te behouden: door deze jongeren te vermoorden, geven ze een signaal aan de gemeenschap af dat zij daar de baas zijn en zij controle hebben over het leven van deze jongeren."

Dit doen wij

Na de sociale schoonmaak, ronselen de bendes weer nieuwe jongeren. Want voor hun illegale praktijken kunnen zij hen niet missen. Een vicieuze cirkel dus, die ontzettend moeilijk is te doorbreken. Dit is waar War Child te hulp schiet. Wij helpen jongeren weerstand te bieden tegen de pogingen van bendes om hen te 'rekruteren'. Ook gaan wij preventief te werk: wij proberen jongeren al op vroege leeftijd te bereiken. Want eenmaal lid van een bende, is het heel moeilijk om met deze jongeren te werken.

Dit vertelde Bianca nog meer

Meer over ons werk in Colombia

Andere verhalen uit Colombia

Word een Urban Hero! 

Tekst: Dorinde van Eck 
Afbeelding: Bianca Hanskens