"Aan medelijden hebben oorlogskinderen niets"

Waarom komen jullie in actie voor War Child? Dat vroegen we aan Fuat, één van de oprichters van 'Dance 2 Donate'.

Wie zijn jullie?

"Wij zijn Koerdische vrienden uit Oost-Turkije. We organiseren dansevenementen om geld in te zamelen voor War Child. Wij heten 'Dance 2 Donate', en de naam zegt het eigenlijk al. Dansen voor het goede doel: War Child."

Waarom doen jullie dit?

"Wij zijn zelf een soort van oorlogskinderen. Onze jeugd was misschien niet zo heftig als dat van andere oorlogskinderen, maar wij hoorden wel elke dag geweerschoten terwijl wij aan het spelen waren."

"Soms vonden wij dode lichamen als we terugkeerden naar ons dorp, of moesten wij ons verstoppen voor soldaten in uniform. Wij weten wat het betekent om oorlogskind te zijn. En daarom willen wij deze kinderen helpen. Met onze grote passie: Kizomba" 

Kizomba-watte?

"Maar weinig mensen kennen Kizomba, het is een kleine, hechte community. Met de 'Dance 2 Donate'-events verpreiden wij onze passie voor deze unieke dansstijl. De dans is ontstaan in Angola, en betekent letterlijk 'feest'. En dat is het ook, elke keer!"

"En het allerbelangrijkste: met het geld dat wij inzamelen kan War Child kinderen in oorlogsgebieden helpen. Want oorlog is geen plaats voor kinderen. Voor ons is 'Dance 2 Donate een mogelijkheid om onze ideeën te delen met de (dans)wereld."

Wat willen jullie bereiken?

"Elke maand komen er zo'n 80 tot 120 mensen van heinde en verre om mee te swingen tijdens de 'Dance 2 Donate'-avonden." Fuat: "Op dit moment organiseren we alleen nog maar events in België, maar we willen dit ook graag in Nederland en Duitsland gaan doen." 

Daarnaast organiseert de enthousiaste groep dansers dit jaar voor het eerst een internationaal evenement, van 25 t/m 27 Mei in Antwerpen/Kapelle. "We verwachten zo'n 300 tot 500 mensen. Als het een succes wordt gaan we twee keer per jaar zo'n groot evenement organiseren," vertelt Fuat trots.

Op 20 april vindt het volgende evenement van 'Dance 2 Donate' plaats. Mis het niet!


Meer over het werk van War Child

Kom ook in actie!

Tekst: Leoni Fohr
Beelden: Dance 2 Donate