Dana (12) uit Syrië doet mee met TeamUp

Dana* (12) zat op school toen haar vader haar kwam halen om te vluchten uit Syrië. Islamitische staat (IS) kwam steeds dichterbij. "Het leven voor de oorlog was fijn. Daarna was het anders. Het geluid van schoten en vliegtuigen was eng." Het werd te gevaarlijk om te blijven. Dana moest snel afscheid nemen van haar juf en vrienden. “Ik voel mij een beetje sip. Ik heb plots alles moeten achterlaten. Mijn huis, spullen en mijn vriendinnen.” Nu, vier maanden later woont Dana in Nederland en doet zij mee aan de activiteiten van TeamUp. "TeamUp geeft ons een gelukkig gevoel. We leren nieuwe spelletjes."

Een lange tocht

Dana woonde in een grote stad in het Noord-Oosten van Syrië. De toekomst voor Dana, haar vier zussen en broer zag er steeds slechter uit. Uiteindelijk besloot Dana's broer (14) te vluchten naar Europa. Na een zware en stressvolle boottocht bereikte hij Turkije. Hij vluchtte verder, en belandde via Griekenland in Nederland.

Gezinshereniging

Dana's broer woont al twee jaar in Nederland. Na 1,5 jaar konden ook Dana, haar vader, moeder en zus naar Nederland komen. “Ik was dolblij toen ik mijn broer op het vliegveld zag staan. De eerste dag mocht ik maar één nachtje bij hem slapen. Nu wonen we met z’n allen in het AZC.”

Een trotse vader 

“Ik vind het leuk in Nederland. Ik houd van de zee en mijn nieuwe vriendinnen,” vertelt Dana. Ze gaat ook weer naar school. En ze leert snel! Na vier maanden spreekt ze bijna vloeiend Nederlands. In het nieuwe schooljaar mag ze dan ook naar een andere school. “Dat is spannend, maar ook heel erg leuk”. Haar vader is trots.

Af en toe heeft Dana het moeilijk in het AZC. “We leven met vijf mensen in één kamer. In Syrië hadden we allemaal onze eigen kamer.” Bovendien mist Dana haar vriendinnen in Syrië. “Ik heb zes nieuwe vriendinnen op school en zeven nieuwe vriendinnen in het AZC. Maar toch mis ik mijn huis en vriendinnen in Syrië. Als ik heel verdrietig ben, ga ik een boekje lezen. Soms helpt dat.”

TeamUp

Gelukkig kan Dana iedere dinsdag meedoen met de sport-, spel- en dansactiviteiten van TeamUp. “Ik vind TeamUp super leuk. Ik kom iedere dinsdag.” Bij TeamUp worden door getrainde begeleiders veel verschillende activiteiten gedaan. Deze activiteiten richten zich op sociaal-emotionele thema’s zoals het afnemen van stress, angst en maken van vriendschap.  'We leren respect voor elkaar te hebben. En goed te luisteren naar elkaar. TeamUp is hier om ons te helpen".

Dana in het Jeugdjournaal

*I.v.m. de veiligheid van het kind is haar naam fictief.