Crisis of geen crisis: kinderen zijn kinderen

De burgeroorlog in Syrië. De opsplitsing van Soedan. Oplaaiend geweld in DR Congo. Gebeurtenissen die een enorme impact hebben op kinderen. Te midden van de chaos en agressie zien ze hun speelplekken verwoest worden en hun vertrouwde omgeving veranderen. Door snel te reageren, voorkomt War Child dat kinderen verder beschadigd raken. Zodat ze niet langer dan nodig gebukt gaan onder hun ingrijpende ervaringen.

Vaak is er maar een vonkje nodig om een vuurzee van geweld aan te wakkeren. Dan is het belangrijk dat er snel en doeltreffend hulp op gang komt. Voedsel, tenten, schoon drinkwater, mobiele ziekenhuizen zijn benodigdheden waarvan de noodzaak duidelijk zichtbaar is.

Maar mensen, en vooral kinderen, worden ook mentaal getroffen. En dat zie je niet altijd van buiten, terwijl directe hulp ook hier noodzakelijk is. War Child richt zich op deze ‘onzichtbare wonden’ met psychosociale noodhulp. Hiermee kunnen we direct aan de slag in conflictgebieden.

Snel en krachtig

Hoe sneller een kind nare gebeurtenissen op een gezonde manier kan verwerken, hoe kleiner de kans dat hij of zij zelf in de spiraal van geweld terechtkomt. War Child heeft hiervoor een aantal programma’s die we gebruiken in crisis-situaties zoals nu in Noord-Libanon:

•    In Safe Spaces kunnen kinderen onbelemmerd en veilig kind zijn. Ze vinden hun kracht weer terug doordat ze meedoen met (re)creatieve activiteiten zoals theater, sport, spel en muziek.

•    Daarnaast bieden we in de Safe Spaces psychosociale ondersteuning. In diverse workshops leren kinderen ervaringen verwerken en emoties een plaats te geven. Ouders en verzorgers worden hier ook bij betrokken, zodat ze beter in staat zijn hun kinderen te ondersteunen.

•    Tot slot verzorgen we bijlessen. Veel kinderen kunnen door een crisis vaak niet naar school. Via ons onderwijsprogramma kunnen ze hun schoolachterstand inhalen en raken ze niet geïsoleerd van leeftijdsgenootjes.

Werken in conflictgebieden blijft elke dag opnieuw de situatie evalueren. Maar één ding blijft een constante waarde: de rechten van kinderen horen ook in tijden van crisis gerespecteerd en nageleefd te worden.

Activiteiten op dit moment

De burgeroorlog in Syrië is een voorbeeld van een crisis waar veel kinderen aan het kortste eind trekken. Gevlucht, ontheemd, in een land waar ze de taal niet spreken is het moeilijk om hun draai te vinden. Daarom heeft War Child in april in het buurland Libanon - waar veel families naar toe vluchten - Safe Spaces opgezet.

Lees hier meer over Syrië.

Bekijk hier een video van onze ambassadeur Marco Borsato over Syrische vluchtelingen in Libanon.

Lees hier over Yara die vluchtte uit Syrië.

© photo credtis to Alessio Romenzi