Creatieve methodes

Voor kinderen die kampen met de gevolgen van oorlogsgeweld is het essentieel om hun emotionele en sociale vaardigheden te versterken. Hiervoor heeft War Child I DEAL ontwikkeld. Voor de wat grotere jongeren is er de BIG DEAL.

I DEAL bestaat uit 16 modules, waarin de kinderen spelenderwijs werken aan hun vaardigheden. Hoe ze moeten omgaan met emoties, met andere kinderen en ouders, maar ook thema’s als conflict en vrede komen op heldere wijze aan bod.

Behalve I DEAL voor de kinderen zijn er ook PARENTS DEALS voor ouders en SHE DEALS, speciaal voor tienermoeders, seksueel misbruikte meisjes of meisjes die in de prostitutie zijn beland. Om het bereik zo groot mogelijk te maken, deelt War Child de programma’s met andere hulporganisaties en staan ze online. www.warchildlearning.org.

Wat I DEAL inhoudt? Stel: je kunt elkaar gewoon een hand geven en je naam noemen. Grote kans dat je die snel vergeet, als er dertig kinderen in de groep staan. Hoe zorg je er dan voor dat kinderen elkaar onderling goed leren kennen? Door er een spel van te maken. Door elkaar een bal toe te werpen en de naam van de ontvanger te roepen, bijvoorbeeld. De groep is actief bezig, heeft lol, en vergeet minder snel hoe de ander heet.

Die voorstelronde is maar het topje van de ijsberg van de creatieve manier waarop War Child werkt. Of beter: waarop de kinderen in de programma’s van War Child werken. Wat vind je leuk? Teken het. Wat zit je dwars? Schrijf een lied en zing erover. Wat denk je van lijfstraffen? Maak samen een videoreportage en laat het iedereen weten.

De kinderen leren opbouwend te denken. Leren samenwerken, met materialen omgaan. En het mooie is, de boodschappen die de kinderen verpakken in hun werk, vinden makkelijker hun weg naar een volwassen publiek. Dat ook weer vermaakt wordt. Want een filmvoorstelling in Oeganda, samengesteld door War Child kinderen, daar komen soms wel zeshonderd man op af. Gezellig. Nuttig. Effectief.

Natuurlijk is er ook ruimte voor pret om de pret. Kinderen die in zware omstandigheden leven, hebben ook gewoon recht op plezier. Daarom organiseert War Child speciale Fun Days, zodat ze hun problemen voor even kunnen vergeten, en met leuke activiteiten samen pret kunnen maken. De Fun Days zijn populair, en worden bezocht door 50 tot wel 3000 deelnemers.

Ga terug naar Dit doen we - Zo doen we het - Op deze niveaus>>