Connect now

Hoi allemaal,

Ik weet nog dat ik voor het eerst een email stuurde, dat was in 1999. Zo raar voelde dat. Ik had zelf geen computer, maar mailde met de computer van een vriendin. Ruim tien jaar later kan ik echt niet meer zonder!

Ik weet ook nog dat mijn vriend zei: “Je moet eens Google opzoeken, dat is een zoekmachine waar je allemaal dingen op kunt vinden.” Ik snapte niet hoe dat werkte. Hoe kan dat dan, dat je ineens allemaal informatie krijgt als je papagaai in typt? Wie maakt die informatie dan? En waar haalt die computer dat vandaan? Nu gaat er geen dag voorbij zonder dat ik Google gebruik. Jij hebt vast ook wel eens iets opgezocht voor een spreekbeurt of gewoon voor de lol.

Baby mobiel

Hetzelfde verhaal met de mobiele telefoon. Mijn twee zoontjes weten niet beter dan dat de mobiele telefoon bestaat. Ik had laatst voor de grap een oude telefoon met snoer neer gezet. Ze wisten niet wat het was en hoe je hem moet gebruiken. Mijn jongste zoon Guus hield na acht maanden al een mobiele telefoon bij zijn oor. Hij weet precies hoe dat moet, want hij ziet zijn vader en moeder natuurlijk heeeel vaak mobiel bellen.... Dat was vijtien jaar geleden wel anders. Als je dan op het station stond en het sneeuwde heel erg en er reden geen treinen, dan kon je niet even snel met je mobiel iemand bellen om je op te halen. Dan ging je naar een telefooncel en gooide je er een kwartje in (voordat er euro's waren, hadden we de gulden) en dan maar hopen dat iemand ook echt thuis was. Zo niet, dan had je pech!!!

“Belt mijn moeder alweer”

Even een sms sturen kon ook niet. Je stuurde een kaartje met een leuke tekst en die kwam dan twee dagen later aan.... Wel even wat anders dan bij een sms! Het is wel erg handig hoor, zo'n mobiele telefoon. Als straks mijn kinderen oud genoeg zijn voor een mobiel, kan ik ze altijd bellen en hoef ik me niet af te vragen waar ze zijn (dan moeten ze natuurlijk wel braaf genoeg zijn om op te nemen... “Oh nee, belt mijn moeder weeeeeeeeer!”). Met het programma Conn@ct.Now probeert War Child te zorgen dat oorlogskinderen ook op internet kunnen en met een mobiele telefoon bereikbaar zijn. Je kunt er alles over lezen op de website (http://kidsforwarchild.nl/nieuws/2828/game-je-regelmatig-op-internet.html). Tot de volgende keer!

Groetjes,

Jetske